Ex-presidente van Chili aan het hoofd van UN Women

michelle_bachelet (bron: VN)Niet sp.a-senator Marleen Temmerman, maar de gewezen Chileense presidente Michelle Bachelet zal het nieuwe vrouwenagentschap van de Verenigde Naties gaan leiden. Dat maakte secretaris-generaal Ban Ki-moon gisteren bekend. UN Women zal vanaf januari de vier huidige vrouwenrechtenorganisaties van de VN verenigen om zo de positie van vrouwen wereldwijd te verbeteren.

België had wereldvermaard gynaecologe en sp.a-senatrice Marleen Temmerman voorgedragen voor de functie, maar het werd al snel duidelijk dat de voorkeur uitging naar een vrouw uit het zuidelijk halfrond.

De 58-jarige Bachelet was Chileens staatshoofd van 2006 tot begin dit jaar maar kon – ondanks haar populariteit – haar ambtstermijn niet verlengen omdat de grondwet twee opeenvolgende mandaten verbiedt. Ze verklaarde zelf dat haar kandidatuur een logisch gevolg was van haar persoonlijke levensverhaal dat in het teken stond van de strijd voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Ban Ki-moon prees in zijn verklaring haar dynamisch leiderschap en politiek talent. Ook Hillary Clinton, de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, loofde Bachelet als “de perfecte persoon om met dit nieuwe agentschap miljoenen mensen over de hele wereld op weg te zetten naar een beter leven”.
Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.