Europese pensioenkloof bedraagt 40%, Socialisten en Democraten pleiten voor EU-strategie

gender pension gapGisteren heeft de progressieve groep van Socialisten en Democraten in het Europees parlement gestemd voor een EU-strategie om de genderpensioenkloof te dichten, ondanks tegenwerking van de groep van de Christendemocraten en de Liberalen. De pensioenkloof in Europa bedraagt 40%. zij-kant onderstreept al jaren het effect van de loonkloof v/m op de vrouwenpensioenen tijdens haar Equal Pay Day-campagnes.

In het rapport met de EU-strategie zal worden gefocust op de oorzaken van de pensioenkloof: de loonkloof, de segregatie op de arbeidsmarkt, deeltijds werk, heersende stereotypen, de moeilijke combinatie werk-gezin en de discriminatie van vrouwen.

Armoede bij gepensioneerde vrouwen

“Het feit dat een vrouwenpensioen vandaag nog steeds 40% lager ligt dan een mannenpensioen is schandalig en onaanvaardbaar”, zegt Europarlementslid en S&D-onderhandelaar voor gendergelijkheid Maria Noichl. “Dit cijfer toont de hardnekkige economische ongelijkheid tussen vrouwen en mannen, waarbij vrouwen botsen op discriminaties en hiervan een leven lang de financiële gevolgen ondervinden. Uiteindelijk leidt deze ongelijkheid tot armoede bij oudere vrouwen. De S&D-groep heeft ervoor gezorgd dat dit rapport beleidsmaatregelen vraagt voor een beter evenwicht tussen werk en privé, opdat vrouwen volwaardig kunnen deelnemen aan de arbeidsmarkt. We benadrukten ook het belang van concrete maatregelen om gelijk loon voor gelijk(waardig) werk te garanderen, zoals tools om lonen te vergelijkingen en jobs te evalueren. Sociale beschermingsmaatregelen moeten genomen worden om te verzekeren het principe van gelijk loon ten allen tijde gegarandeerd wordt. Belastingsystemen en fiscale maatregelen die ingaan tegen gendergelijkheid moeten geschrapt worden.”

Individuele rechten

“We stemden voor een ambitieuzer statement, maar toch is dit rapport al een hele stap vooruit”, vindt ook Europarlementslid en S&D-woordvoerder voor gendergelijkheid Iratxe García Pérez. “We legden de nadruk op de belangrijke rol van de bedrijfspensioenen voor gendergelijkheid en riepen op tot een verschuiving van afgeleide rechten naar individuele pensioenrechten. De rol van sociale partners en collectieve onderhandelingen is essentieel bij de implementatie van nieuw beleid om de loonkloof – en dus ook de pensioenkloof – te dichten. We zijn teleurgesteld dat de Conservatieven en de Liberalen onze oproep voor meer loontransparantie, kwaliteitsvol werk en aangepaste minimumpensioenen niet steunden.”

In België

In België bedroeg de pensioenkloof vorig jaar maar liefst 25%. Dit is berekend op het gemiddelde maandelijks wettelijk pensioen van werknemers in België: dat bedroeg in januari 2016 729 euro voor vrouwen, 236 euro minder dan het gemiddelde maandelijkse bedrag dat mannelijke werknemers uitgekeerd kregen (965 euro). Hierbij wordt geen rekening gehouden met aanvullende pensioenen enzovoort. Dan zou de pensioenkloof nog een stuk hoger liggen.

zij-kant is dan ook verheugd met de komst van dit Europees rapport. We benadrukken al jaren de impact van de loonkloof v/m op het pensioen van vrouwen, zoals tijdens deze Equal Pay Day-campagne uit 2011, waarbij de clip met de bonkende bomma’s meer dan twee miljoen hits haalde op YouTube.

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.