Europa wil ten minste veertig procent vrouwen in raden van bestuur

In België is de wet al een feit: overheids- en beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om 30 procent vrouwen in hun raden van bestuur op te nemen. Europa volgt nu het goede voorbeeld en gaat zelfs nog een stap verder. In de raden van bestuur van alle beursgenoteerde bedrijven met meer dan 250 werknemers of een omzet van meer dan 50 miljoen euro zullen tegen 2020 ten minste 40 procent moeten zetelen. Zo stelt Viviane Reding, vicevoorzitter van de Europese Commissie. Voor overheidsbedrijven geldt die vervrouwelijking al tegen 2018. De aanvankelijk vrijwillige invoering van maatregelen om meer vrouwen aan de top van de Europese bedrijven te krijgen had geen succes.”Die zelfregulering heeft niet gewerkt”, zegt voormalig minister van Gelijke Kansen en huidig Europarlementslid Kathleen Van Brempt. “Reding had de bedrijven eerst de kans gegeven om vrijwillig een charter te ondertekenen waarin ze beloofden werk te maken van een evenwichtiger verdeling. Slechts 24 Europese bedrijven hebben hieraan gevolg gegeven. Zelfregulering werkt dus niet. Quota dan maar.”

In de grote Europese bedrijven zetelen in de raden van bestuur nauwelijks 14 procent vrouwen en zijn amper 3 prcentvan de CEO’s vrouw. Toch groeit het jaarlijks aantal vrouwen in een topfunctie maar met een schamele 0,6 procent. Een inhaalbeweging is dus dringend nodig.

zij-kant is al langer voorstander van het verplicht invoeren van quota. In de politiek hebben ze hun nut ruimschoots bewezen, het bedrijfsleven moet nu ook volgen.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.