Equal Pay Day op 25 maart 2011

Er bestaat in ons land nog altijd geen loongelijkheid v/m. Daarom organiseren  zij-kant en  ABVV de zevende editie van Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon v/m. Equal Pay Day is de dag tot wanneer vrouwen langer moeten werken om op jaarbasis evenveel te verdienen als wat mannen in één jaar al verdienden. 

De loonkloof bedraagt vandaag gemiddeld 22,93% (bruto, op maandbasis, deeltijds werk inbegrepen). Vorig jaar was dat 23,46%. Een heel kleine verbetering dus. Om grotere stappen vooruit te zetten, zullen dit jaar op 25 maart opnieuw honderden vrijwilligers op diverse openbare plaatsen en in bedrijven actie voeren.

De EPD-campagne focust dit jaar specifiek op de pensioenproblematiek. Waarom het thema pensioenen?

 

MINDER VERDIENEN IS LANGER WERKEN.
Je loon nu bepaalt later je pensioen!

 

Vijf factoren die je loon en later ook je pensioen bepalen:

 1. Je studiekeuze
  Onze oplossing? In het onderwijs moet meer aandacht komen voor roldoorbrekende studiekeuzes. Een bewuste studiekeuze is belangrijk voor je studieloopbaan en voor je latere kansen op de arbeidsmarkt.
 2. Je job
  Onze oplossing? Betere lonen voor zgn. ‘vrouwensectoren’ en ‘vrouwenberoepen’ en meer roldoorbrekende bedrijfs- en sectorprojecten zijn absoluut nodig.
 3. Loopbaanonderbrekingen
  Onze oplossing? Voldoende, kwaliteitsvolle en betaalbare opvang voor kinderen en voor andere zorgafhankelijke personen. Een gezinsvriendelijke arbeidsorganisatie (dit is ook goed voor mannen), en betere lonen voor vrouwen.
 4. Deeltijds werk
  Onze oplossing? Deeltijdse werknemers beter informeren over hun rechten en verder werk maken van het verbeteren van hun rechten inzake toegang tot betaald educatief verlof, de inkomensgarantie uitkering en het minimumpensioen.
 5. Zogenaamde gelijkgestelde perioden
  Onze oplossing?  De huidige gelijkgestelde perioden behouden en werkgevers verplichten om werknemers te informeren over de gevolgen van al dan niet vrijwillige loopbaankeuzes (o.m. tijdskrediet en deeltijds werken) op korte en lange termijn.

Neem zeker een kijkje op www.equalpayday.be voor meer informatie. Je kan er het persdossier downloaden en onze eigenwijze Equal Pay Day-clip bekijken. Bestel meteen ook de EPD-folder en EPD-affiche en teken het Equal Pay Pact om een echte EPD-ambassadeur te worden. En sluit de dag af met de Equal Pay Day-movie ‘Made in Dagenham’!

Een overzicht van de acties vind je hier. De foto’s van Equal Pay Day 2011 kan je bekijken op onze site en op onze Flickr-fotopagina.

Natuurlijk sloten we onze actiedag ook af in stijl, met Equal Pay Night in Dancing Carré in Willebroek. Bekijk hier hoe onze bonkende bomma’s hun beste beentje voorzetten op de tonen van de Equal Pay Day-hit ‘Satisfaction’.

En voor wie ‘s morgens moeite heeft om op te staan, hebben we nu ook onze Equal Pay Day-wekker. Onze bonkende bomma’s staan klaar met hun drilboren om je snel uit dromenland te halen!

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.