Elk kind krijgt recht op kinderopvang

Vanmorgen keurde de Vlaamse Regering het decreet kinderopvang definitief goed.  De sp.a ministers in de Vlaamse Regering – Ingrid Lieten, Freya Van den Bossche en Pascal Smet – hebben ervoor geijverd dat het recht op kinderopvang, alsook een groeipad voor de  uitbreiding van het kinderopvangaanbod, is opgenomen in het decreet. Binnen het beschikbare aanbod aan kinderopvang geldt een recht op kinderopvang. Er wordt fors geïnvesteerd in de uitbreiding van het aanbod aan kinderopvang zodat er tegen 2020 voor elk kind een betaalbare kwaliteitsvolle plaats in de kinderopvang is.

Een job bepaalt vaak het gezinsgeluk. Werkbaar werk, met een goed evenwicht tussen professioneel en privéleven is daarbij cruciaal. Daarom maakte sp.a steeds een speerpunt van voldoende en betaalbare kinderopvang.

Elk gezin met nood aan kinderopvang, heeft ook het recht op kinderopvang binnen het beschikbare aanbod aan kinderopvang. Dat recht op kinderopvang staat nu ingeschreven in het decreet. “We engageren ons om tegen 2016 een aanbod voor minstens de helft van de kinderen jonger dan drie jaar te voorzien. Tegen 2020 willen we voor alle gezinnen in kinderopvang kunnen voorzien,” zegt viceminister-president Ingrid Lieten.

Om de toegankelijkheid van de kinderopvang te verbeteren, zullen de lokale besturen beter betrokken worden en een grotere verantwoordelijkheid krijgen. Daarom werd vanmorgen op de regering ook beslist dat er op gemeentelijk niveau een centraal loket voorzien zal worden waar ouders ondersteund zullen worden bij het vinden van een opvangplaats voor hun kinderen.  Een aantal steden en gemeenten voorzien vandaag al in een lokaal loket, zij kunnen ervoor kiezen om dit initiatief verder te zetten.

De kwaliteit van de kinderopvang moet gegarandeerd blijven. In de toekomst zal dan ook een vergunning nodig zijn voor eenieder die een kinderopvang wil uitbaten. “Elk kind, waar het ook wordt opgevangen moet op dezelfde kwaliteitsvolle omkadering kunnen rekenen”, zegt Ingrid Lieten. En een organisatie kan ook een bijkomende subsidie krijgen van Kind en Gezin ter ondersteuning van onder meer gezinnen in armoede.

Sp.a heeft steeds gepleit voor betaalbare kinderopvang. Dit belangrijk basisprincipe wordt ingeschreven in de subsidiëring van de kinderopvang en is een belangrijke stap in het veralgemenen van de inkomensgerelateerde kinderopvang in Vlaanderen.  “Elk gezin met behoefte aan kinderopvang heeft binnen een redelijke termijn recht op een kwaliteitsvolle en betaalbare opvangplaats. Dit is de manier waarop we een warm Vlaanderen willen uitbouwen,” zegt Ingrid Lieten.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.