Eindelijk quota voor vrouwen?

quotaNa de bevoegde Kamercommissie, heeft ook de plenaire Kamer het wetsvoorstel over de quota voor vrouwen in raden van bestuur goedgekeurd. Dat betekent dat over enkele jaren een op de drie leden van de raad van bestuur van beursgenoteerde ondernemingen en overheidsbedrijven een vrouw moet zijn. De initiatiefnemende partijen sp.a, CD&V, Groen!, PS, Ecolo en CDH stemden voor; N-VA, Vlaams Belang, Open VLD en LDD stemden tegen  en MR onthield zich. Nadat N-VA eerder al een advies van de Raad van State vroeg in de hoop
het wetsvoorstel te kelderen, gaat de partij opnieuw in de tegenaanval.


N-VA wilde evoceren naar de Senaat, maar had daarvoor een handtekening te weinig. Op initiatief van sp.a-Kamerlid Bruno Tuybens beslisten de voorstanders van het wetsvoorstel daarop de tekst zelf te evoceren, zodat de tegenstanders de procedure niet zouden kunnen blijven rekken. Doel was de tekst nog voor het zomerreces door de bevoegde commissie én de plenaire vergadering van de Senaat te laten behandelen. De eerste horde werd woensdag 22 juni alvast genomen toen de bevoegde Senaatscommissie Financiën en Economie besliste de tekst niet te amenderen, ondanks verzet van Open VLD en N-VA. Het wetsontwerp zou dan binnenkort op de agenda van de plenaire vergadering verschijnen.

Inmiddels werd echter duidelijk dat N-VA zich blijft verzetten tegen de invoeren van quota voor vrouwen. De Senaatsfractie van de partij wil het wetsontwerp opnieuw voor advies voorleggen aan de Raad van State.

Het wordt dus een werk van lange adem, maar we geven niet op. Het wetsvoorstel is een te belangrijke stap in onze pogingen om het glazen plafond te doorbreken.
Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.