Eindelijk een patiëntvriendelijk akkoord over de tarieven voor borstreconstructie

copyright VRT

copyright VRT

zij-kant en VIVA-SVV voerden enkele maanden geleden actie aan het kabinet van minister Maggie De Block. Met een reuzegrote borstentaart vroegen wij om eindelijk komaf te maken met de torenhoge supplementen die patiëntes moeten betalen om met eigen weefsel een borstreconstructie te laten doen. Nu is er een akkoord tussen ziekenfondsen en artsen. Goed nieuws dus voor vele vrouwen op een moment in hun leven waarop ze alle steun kunnen gebruiken.

Alsof kanker krijgen nog niet erg genoeg is, is een borstreconstructie met eigen weefsel voor veel vrouwen onbetaalbaar. Elk jaar ondergaan meer dan 2000 vrouwen een borstreconstructie om medische redenen. De ingreep wordt terugbetaald door het ziekenfonds, maar patiëntes moeten vaak nog torenhoge supplementen betalen omdat voor de artsen de ingreep met eigen weefsel esthetische chirurgie is. Door het akkoord dat nu afgesloten werd zijn tariefafspraken opgenomen die de ingreep betaalbaar moeten maken.

15 miljoen euro

Tussen 2009 en 2013 betaalden vrouwelijke patiënten samen méér voor borstreconstructies dan de ziekteverzekering, namelijk 15 miljoen euro tegenover 11 miljoen euro. Bij één op de twee verblijven in ziekenhuiskamers waar eresupplementen zijn toegelaten, rekenen de chirurgen aanzienlijke bedragen, gaande van 1620 tot zelfs 7860 euro. In bijna de helft van de gevallen, ongeacht het type kamer, worden supplementen aangerekend die niet terugbetaald worden door het ziekenfonds.

Akkoord 

Het patiëntvriendelijk akkoord dat nu werd afgesloten met de esthetische chirurgen houdt in dat er geen enkel supplement meer mag aangerekend worden in twee- of meerpersoonskamers. Bovendien is er een plafonnering op 100 procent ereloonsupplementen in een eenpersoonskamer. Concreet betekent dit dat esthetische chirurgen een maximum ereloonsupplement van 2940 euro voor een unilaterale ingreep bij één borst mogen vragen en 4545 euro voor een bilaterale ingreep op twee borsten. Er komt ook een betere multidisciplinaire opvolging tussen oncologen, behandelende artsen en de esthetische chirurgen. Zo wordt het honorarium ook een ‘all-in’ tarief. Voor de vele vrouwen die jaarlijks met borstkanker geconfronteerd worden is het een geruststelling dat de kostprijs voor borstreconstructies haalbaar en betaalbaar wordt.

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.