Een vrouw op drie is slachtoffer van fysiek of seksueel geweld

Het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA) publiceerde 5 maart de resultaten van ’s werelds grootste onderzoek naar geweld op vrouwen. Niet minder dan 42.000 vrouwen tussen 18 en 74 jaar, afkomstig uit alle lidstaten van de EU (1.500 per lidstaat), werd gevraagd naar hun ervaringen met geweld. De resultaten liggen in de lijn van eerdere onderzoeken binnen het thema, al zijn er ook nu opmerkelijke verrassingen.

Het rapport bevestigt eerst en vooral de omvang van het probleem van psychologisch, fysiek en seksueel geweld tegen vrouwen. Een op de drie ondervraagde vrouwen gaf aan slachtoffer van fysiek of seksueel geweld geweest te zijn sinds de leeftijd van 15 jaar.

Wanneer het specifiek over partnergeweld gaat, stelt FRA vast dat 43% van de Europese vrouwen ooit slachtoffer werd van psychologisch partnergeweld. Dit blijft een hoog aantal. 6% van de Belgische vrouwen werd de afgelopen 12 maanden het slachtoffer van fysiek of seksueel partnergeweld. Het merendeel van de Europese slachtoffers (67%) meldt dit partnergeweld niet aan de politie of aan andere officiële instanties. De Belgische slachtoffers zijn gelukkig wat spraakzamer. Ze zijn meer geneigd over het geweld met vrienden of artsen te praten. Sensibilisatiecampagnes rond geweld spelen hier zeker een rol.

Een ander schrijnend cijfer dat terugkeert: 14% van de Belgische ondervraagden werd voor de leeftijd van 15 jaar het slachtoffer van seksueel geweld.

Er duiken ook een aantal nieuwe vaststellingen op. 27% van de Belgische vrouwen tussen 18 en 29 jaar geven aan het slachtoffer te zijn van stalking. Het Europese gemiddelde ligt op 20%. De cijfers rond seksuele intimidatie zijn alarmerend, zowel op Belgisch als Europees niveau. Zes op de tien vrouwen verklaarden het slachtoffer geweest te zijn van seksuele intimidatie (55% op Europees niveau) en 3 op 10 werd hiervan het slachtoffer in de laatste 12 maanden (21% Europees).

Hoewel de resultaten confronterend zijn, is zij-kant erg blij dat dit onderzoek gevoerd werd. De resultaten bieden ons materiaal om onze campagnes rond geweld op vrouwen stevig te onderbouwen. We vinden het ook interessant dat de impact van nieuwe media op geweld tegen vrouwen bekeken werd. Ten slotte, is het positief dat het Bureau benadrukt dat geweld op vrouwen fundamenteel een mensenrechtenprobleem is dat alle aandacht van Europese en nationale beleidsmakers verdient. We zullen daarom hun beleidsaanbevelingen zoveel mogelijk ondersteunen.

Je kan het rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten op hun website downloaden.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Eén reactie

 1. Er wordt zoveel gepraat in cijfers, maar meestal blijven de daders ongestraft! Ook al zijn er voldoende duidelijke bewijzen.
  Zolang er geen echte straf is, zolang lachen de daders.
  Onderzoeken en campagnes helpen niet echt de slachtoffers die jaren lang de pijnen moeten doorstaan.
  Woorden van de zogezegde hulpdiensten(politie) kunnen kwetsend zijn voor de slachtoffers.
  Wat maken die cijfers uit als de daders vrij rondlopen? Die verplichte sessies hebben weinig resultaat.
  Of had ik net de verkeerde rechter? Wat had ik graag in Hasselt gewoond, daar seponeerde men niet 70% van de gevallen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.