Een Vrouw, een Stem

Op donderdag 3 maart opent de tentoonstelling ‘Een Vrouw, een Stem’ in het Ontmoetingscentrum NOVA in Antwerpen, met sp.a-politica Kathleen Van Brempt als spreker. Wie zich dan niet kan vrijmaken, is van 1 tot 31 maart welkom in NOVA om zelf te ontdekken hoe vrouwen in het verleden ijverden voor hun politieke rechten. 

 

Omdat vrouwen geen stemrecht hadden – tot 1920 zelfs niet gedeeltelijk – lijken ze op het eerste zicht afwezig op de politieke scène. Waar waren de vrouwen tijdens de Brabantse en later de Belgische revolutie? Eisten ze, zoals hun tijdgenotes tijdens de Franse Revolutie, meer rechten? Wat waren hun ideeën over kwalitatief meisjesonderwijs en welke vrouwen stonden aan de wieg van een georganiseerde vrouwenbeweging, eind 19de eeuw? Hoe beïnvloedden de politieke verhoudingen de parlementaire debatten over vrouwenstemrecht? En op welke manier gingen de verschillende partijen met hun nieuwe doelgroep om na de toekenning van het gemeentelijk stemrecht in 1920?

 

Op deze vragen wil de tentoonstelling een antwoord geven. ‘Een Vrouw, een Stem’ toont dat vrouwen steeds aanwezig zijn geweest in het maatschappelijk debat, en wil aanzetten tot nadenken over rollenpatronen en maatschappelijke conventies.

 

  • Wat? De tentoonstelling ‘Een Vrouw, een Stem’ over vrouwen en stemrecht in België tussen 1789 en 1948, samengesteld door door het Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis.
  • Wanneer? Doorlopend van 1 tot 31 maart 2011
  • Waar? Ontmoetingscentrum Nova, Schrijfstraat 105, 2020 Antwerpen
  • Wie? De tentoonstelling ‘Een Vrouw, een Stem‘ is een initiatief van zij-kant, ABVV-regio Antwerpen, BBTK Antwerpen, Curieus, Linx+, S-Plus, VFG en VIVA-SVV naar aanleiding van Equal Pay Day 2011. Ook het evenement Straffe Madammen kwam in dit kader tot stand.
Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.