Een borst is geen toetje

copyright VRT

foto: VRT

VIVA-SVV en zij-kant vragen terugbetaling borstreconstructie met borstentaart

Op 4 februari, Wereldkankerdag, geven progressieve vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant een borstentaart af op het kabinet van Maggie De Block. Ze eisen dat de minister van Volksgezondheid druk zet op de chirurgen om af te zien van torenhoge supplementen die ze aanrekenen bij een borstreconstructie met eigen weefsel. Tot vandaag weigeren de chirurgen een inspanning te leveren. Dat terwijl er 2,4 miljoen euro geparkeerd staat voor de terugbetaling van borstreconstructies. VIVA-SVV en zij-kant roepen Maggie De Block op om met de chirurgen tot een oplossing te komen.

borsten14Gemiddeld moeten vrouwen 4.000 euro ophoesten voor een reconstructie met eigen weefsel na kanker. Dit bedrag kan zelfs oplopen tot 9.000 euro. Oorzaak: de torenhoge supplementen die chirurgen vragen bovenop het ereloon dat terugbetaald wordt door het RIZIV. Op jaarbasis gaat het over een 1.500 ingrepen. Met een borstentaart vragen progressieve vrouwenorganisaties zij-kant en VIVA-SVV de minister van Volksgezondheid om een akkoord af te dwingen met de chirurgen.

Jaren geleden al werden er onderhandelingen opgestart tussen het RIZIV, de mutualiteiten en de minister over een eerlijker bedrag voor de operatie. De discussie zit muurvast omdat de chirurgen weigeren hun supplementen te laten varen.

“Onvoorstelbaar”, zeggen Inga Verhaert en Karin Jiroflée, respectievelijk voorzitter van zij-kant en VIVA-SVV. borsten7“Vrouwen getroffen door borstkanker gaan al door een hel. Een financiële opdoffer over de kostprijs van borstreconstructies met eigen weefsel kunnen ze best missen”, verduidelijkt Karin Jiroflée.

“Een groot aantal chirurgen profiteert al jaren van vrouwen op één van de meest kwetsbare momenten in hun leven. En dat terwijl er eigenlijk 2,4 miljoen euro gereserveerd is tijdens de begroting om de terugbetaling te verbeteren”, vult Inga Verhaert aan.

Brussels parlementslid Elke Roex onderging een borstreconstructie met eigen weefsel: “Momenteel zijn de vrouwen nog steeds de dupe van de onmacht van het beleid om tot een beslissing te komen. Het is de verantwoordelijkheid van de minister om uit deze impasse te geraken. Wij en samen met ons duizenden vrouwen rekenen op de minister”.

Meer info:

Karin Jiroflée – voorzitter VIVA-SVV – 0495 27 71 21

Inga Verhaert – voorzitter zij-kant –  (perscontacten Karolien Loriers  –  0497 19 22 76)

Elke Roex – ervaringsdeskundige – 0475 20 52 55

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.