Dringende nood aan regelgeving rond draagmoederschap

Een kinderwens verandert soms in een nachtmerrie voor wie beroep doet op draagmoederschap. De wetgeving hierrond schiet immers tekort. Sp.a-kamerlid Karin Jiroflée vraagt dan ook snel duidelijke regels. “We mogen als parlement wensouders, (niet-commerciële) draagmoeders en kinderen niet in deze juridische schemerzone laten zitten.”

Vanaf 1 januari zijn de beide partners binnen een gehuwd lesbisch koppel dat een kindje krijgt, automatisch juridisch ouder van dat kind. Bij niet-gehuwde koppels kan de niet-biologische moeder of meemoeder haar kind simpelweg erkennen bij de burgerlijke stand. Een pluim op de hoed van de wetgever, maar er zijn nog veel lacunes rond niet-traditioneel ouderschap. Zo bestaan geen duidelijke regels rond draagmoederschap, zodat homokoppels of heterokoppels met vruchtbaarheidsproblemen hun kinderwens vaak mogen opbergen.

Sp.a-kamerlid Karin Jiroflée wijst op twee wetsvoorstellen die al enkele jaren neerliggen in het parlement, één om commercieel draagmoederschap te verbieden en een tweede om niet-commercieel draagmoederschap een duidelijk wettelijk kader te geven.  Ze vraagt dan ook om nu over te gaan tot de behandeling van deze wetsvoorstellen.

“Er bestaat vandaag al de ‘praktijk’ van het altruïstisch draagmoederschap in de universitaire fertiliteitsklinieken. Maar die wordt door elke instelling anders ingevuld. Hier dreigt de willekeur en dus is wetgeving noodzakelijk”, zegt Karin Jiroflée. Commercieel draagmoederschap moet wettelijk verboden worden, vindt ze. “Kinderen zijn niet te koop.” Karin Jiroflée reikt de hand naar meerderheid en oppositie om een oplossing te bieden voor deze problematiek.

zij-kant vraagt eveneens een duidelijk wettelijk kader rond draagmoederschap, opdat alle betrokken partijen bescherming genieten. Nu lopen zowel de draagmoeder als de wensouders het risico om uitgebuit of gerechtelijk vervolgd te worden. Bovendien is de grens tussen commercieel draagmoederschap en een onkostenvergoeding allerminst duidelijk.

 

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.