Dit was Mannendag 2016

mannendag-2016-8En of het geslaagd was. Op vrijdag 18 november zette hij-kant Internationale Mannendag feestelijk in, samen met feministen én feMANisten. Wij blikken terug met enkele femanistische quotes uit het panelgesprek en sfeervolle foto’s.

Op zaterdag 19 november was het Internationale Mannendag. Voor die gelegenheid werd zij-kant voor één dag ‘hij-kant’. Drie mannen namen het roer over en organiseerden een Mannendag event. Op het programma stond de voorstelling van de publicatie ‘Gezocht: Femanisten’ en een pittig debat gevolgd door een spetterend optreden van Stijn Vandeputte en Pieter Embrechts. En jawel, onder de aanwezigen spotten we veel geëngageerde mannen. Want gelijke kansen tussen vrouwen en mannen werken in twee richtingen en dus kunnen mannen ook feminist kunnen zijn, of beter: femanist.

Gezocht (en gevonden): femanisten

We trapten het evenement af met de voorstelling van onze nieuwe publicatie ‘Gezocht: Femanisten’. Daarin introduceren we het femanisme, ofwel het feminisme door een mannelijke bril. Wat is de mannelijke visie op gendergelijkheid? Wat vinden mannen van feminisme? Welke discriminaties ervaren mannen? En wat kan het feminisme voor hen betekenen?

Deze vragen beantwoordden we aan de hand van een literatuurstudie en 13 interviews met bekende en minder bekende mannen. Conclusie: niet alleen vrouwen, maar ook mannen zijn slachtoffer van achterstellingsmechanismen en vooroordelen. Daarom is het nodig het feminisme open te trekken tot een zaak van en voor vrouwen én mannen. Een man die femanist is, komt immers niet alleen op voor gelijke rechten voor vrouwen, maar behartigt ook zijn eigen belangen. Iedereen, zowel mannen als vrouwen, is tenslotte gebaat bij meer gelijkwaardigheid.

De publicatie ‘Gezocht: Femanisten’, kan je hier inkijken.

Femanisten aan het woord

Vier femanisten gingen in debat en als moderator leidde zij-kant voorzitster Inga Verhaert alles in goede banen. Opiniemakers Bart Eeckhout en Marc Reynbeau, seksuoloog Wim Slabbinck en schrijver Dirk Chauvaux discussieerden over de zin en onzin van een Internationale Mannendag en het nieuwe femanisme. Rode draden: vrouwen en mannen moeten samen genderstereotypen in vraag stellen en we moeten streven naar diversiteit en gelijkwaardigheid. Enkele quotes die ons zullen bijblijven:

  • ‘Vrouwen moeten mannen zien als hun bondgenoten om samen achterstellingen weg te werken.’ (Bart Eeckhout)
  • ‘Ik kan feminist zijn zónder mijn mannelijkheid te verliezen.’ (Dirk Chauvaux)
  • ‘Emancipatie is zoals autorijden: in het begin kost het enorm veel moeite, maar nadien kan je je niet inbeelden dat het vroeger anders was.’ (Wim Slabbinck)
  • ‘Anno 2016 moeten we hokjesdenken achterwege laten.’ (Wim Slabbinck)
  • ‘Als vrouwen deeltijds gaan werken en meer ouderschapsverlof opnemen voor de kinderzorg, zal dat resulteren in een economisch fragiele positie van de vrouw. Mannen moeten hier hun verantwoordelijkheid nemen.‘ (Bart Eeckhout)
  • ‘Mannen moeten hun kwetsbaarheid durven tonen, zowel psychisch als fysiek.’ (Wim Slabbinck)
  • ‘Alle mannen hebben er belang bij om femanist te zijn.’ (Marc Reynebeau)
  • ‘Kan een man zorgzaam zijn? Natuurlijk! Waarom stellen sommige vrouwen dat nog steeds in vraag?’ (Dirk Chauvaux)

Pannen van het dak

Na het panelgesprek werden Stijn en Pieter koningen van het podium. Zij speelden een set met grote hits en zetten de boel op stelten. Feministen en feMANisten, samen zongen ze luidkeels mee.

Het opiniestuk dat hij-kant schreef naar aanleiding van Internationale Mannendag, verscheen zaterdag in De Morgen.

femanismemannendag-2016-2 mannendag-2016-6mannendag-2016-3


mannendag-2016-7

 mannendag-2016-10

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , , , , , , .

2 reacties

    • We hebben meermaals uitgenodigd voor het mannendag-event, zowel via een mail naar ons adressenbestand, als in onze maandelijkse Fe-mail Nieuwsbrief, als via onze website. De mannendag moet natuurlijk nog groeien, want die is nog niet zo bekend als de vrouwendag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.