Dit was Equal Pay Day 2018!

IMG_9580Gisteren namen oma’s het Europakruispunt in. Het was immers Equal Pay Day: vrouwen moeten tot nu werken om evenveel te verdienen als wat mannen in 2017 hebben verdiend, aangezien de loonkloof in België nog steeds op 20% ligt. Die loonkloof leidt na de arbeidsmarkt bovendien tot een pensioenravijn. Gewapend met rolstoel en rollator eiste initiatiefnemer zij-kant daarom ‘equal pay, equal pension’.

Nieuwste cijfers

Je zou er grijs haar van krijgen: volgens de nieuwste cijfers van de FOD Economie (2015) verdienen vrouwen in de privésector gemiddeld per maand nog steeds 20% minder dan mannen . Die loonkloof is dus bijzonder hardnekkig én wordt steeds breder naarmate vrouwen ouder worden. Op het moment dat een werkneemster met pensioen gaat, krijgt ze per maand maar liefst 25% minder uitgekeerd dan een werknemer op rust. En dat is dan nog zonder het aanvullend pensioen gerekend: in die tweede pijler gaapt een kloof van 47%!

Onder het motto ‘Dicht de loonkloof, dicht de pensioenkloof’ organiseerde de progressieve vrouwenbeweging zij-kant samen met ABVV en de Europese PES Women op 14 maart Equal Pay Day: vrouwen moeten immers 20%, ofwel 2,5 maanden, langer werken om te verdienen wat mannen het jaar voordien reeds verdienden.

Regionale actiesIMG_9584

Voor  de nationale actie wees het zij-kant-team, in aanwezigheid van voorzitster Inga Verhaert, voorbijgangers op de impact van de loonongelijkheid op het pensioen van vrouwen. Daarvoor palmden we het Europakruispunt (voor Brussel-Centraal) in met rolstoelen en rollators en bevonden we ons in het gezelschap van een reuzegrote protesterende oma.

In Oost-Vlaanderen werd eveneens geijverd voor meerfoto 2 loongelijkheid. Flyerteams brachten, in aanwezigheid van gemeenteraadslid Sam Vandeputte en schepen Christel Geerts, de loonkloof onder de aandacht van winkelend Aalst, Gent en Sint-Niklaas. Oudere dames ontvingen ook een roos om hen extra in de bloemetjes te zetten en duidelijk te maken dat zij meer verdienen dan het pensioen dat ze nu krijgen.

image1Dat vrouwen er bekaaid vanaf komen, toonden ze ook in Limburg. Met een actie op de Beringse Grote Markt werd duidelijk gemaakt dat vrouwen zich met hun pensioentje enkel een looprekje kunnen aanschaffen, terwijl mannen met een scootermobiel gaan lopen. Parlementsleden Meryame Kitir en Els Robeyns en schepen Pierre Houben tekenden present.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Eén reactie

  1. Verdienen vrouwen 20% minder voor EXACT hetzelfde werk en EXACT hetzelfde aantal gewerkte uren?

    Trouwens: als de man een scootmobiel heeft zal hij er minder lang lol van hebben dan de vrouw van haar rollator: hij zal vroeger sterven. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.