Discriminatie tussen vrouwen en mannen bij levensverzekeringen

verzekeringen_kleinHet parlement besliste onlangs dat verzekeraars onderscheid mogen blijven maken tussen vrouwen en  mannen bij levensverzekeringen. De Senaat keurde daartoe op 21 december 2007 een uitzonderingsmaatregel goed.

Volgens een Europese richtlijn geldt een gelijke behandeling tussen en vrouwen en mannen  voor verzekeringen. Verzekeringsmaatschappijen mogen bij het bepalen van hun premies geen verschil meer maken tussen beide geslachten. Europa liet de lidstaten echter toe om een uitzondering aan te vragen voor hospitalisatie, auto- en levensverzekeringen. De deadline hiertoe verliep donderdag 20 december.
zij-kant oordeelt dat de goedkeuring van de uitzonderingsmaatregel voor levensverzekeringen niet conform de Europese deadline is verlopen.


Zowel de stemming in de Senaat als de ondertekening door de bevoegde minister van het wetsontwerp gebeurde op 21 december 2007, dit is 1 dag te laat voor Europa. Bovendien is het wetsontwerp pas op 31 december 2007 verschenen in het Belgisch Staatsblad. Te laat dus voor Europa, maar intussen wel Belgische wetgeving én dus na te leven.

zij-kant vraagt dat de nodige stappen zullen worden ondernomen om deze wetgeving, die in strijd is met de Europese regelgeving, ongedaan te maken.

Eerder vroegen zij-kant, VIVA-SVV en de ABVV vakbondsvrouwen om geen seksediscriminatie bij de berekening van verzekeringspremies toe te laten. U kan het gemeenschappelijke standpunt van de Vrouwenraad, het Vlaams Patiëntenforum, Test Aankoop, Luss en de CFFB over de discriminatie tussen vrouwen en mannen in verzekeringen nalezen op www.vrouwenraad.be > opinie.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.