Di Rupo I met slechts 6 vrouwen

De kogel is door de kerk: we weten eindelijk wie de komende beleidsperiode ons land zal leiden. De nieuwe regering Di Rupo I telt 13 ministers en 6 staatssecretarissen uit 6 verschillende partijen. Daaronder vinden we slechts 6 vrouwen, tegenover een tweederde meerderheid van mannen.

sp.a stuurt Monica De Coninck, nieuwkomer op het federale niveau maar vaste waarde in de Antwerpse lokale politiek, naar het ministerie van Werk en Open VLD kiest voor 2 vrouwen met Annemie Turtelboom als minister van Justitie en Maggie De Block als staatssecretaris voor Asiel, Immigratie en Maatschappelijke Integratie. CD&V, een partij met zestig procent vrouwelijke kiezers, stuurt vier mannen naar de regering, zonder vrouwelijke collega’s. Ook aan Franstalige kant worden drie vrouwen afgevaardigd: Laurette Onkelinx als minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (PS), Sabine Laruelle als minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw (MR) en Joëlle Milquet als minister van Binnenlandse Zaken (cdH).

Een evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in de regering is altijd een meerwaarde en leidt tot creatieve ideeën en een betere besluitvorming. Dat had de Vlaamse regering alvast begrepen toen ze in 2009 4 vrouwen opnam in een ploeg van 9 ministers. sp.a koos toen voor een vrouwelijk overwicht met Freya Van den Bossche en Ingrid Lieten, naast Pascal Smet. CD&V ging voor een 50/50-evenwicht, maar N-VA wees zijn twee ministerposten toe aan Geert Bourgeois en Philippe Muyters, waardoor de balans toch nog net in het voordeel van de mannen uitsloeg.

In deze woelige tijden is een evenwicht m/v in de federale regering zeker geen overbodige luxe. zij-kant betreurt dan ook dat er heel wat vrouwelijk politiek talent aan de zijlijn moet blijven staan in plaats van actief mee te werken aan de uitdagingen van vandaag. Toch wensen we de hele ploeg veel succes en zijn we ervan overtuigd dat de 6 vrouwen meer dan hun mannetje zullen kunnen staan in onze nieuwe federale regering.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.