Di Rupo I en het gelijkekansenbeleid

Na 536 dagen is er in ons land eindelijk een nieuw regeerakkoord. Daarin staan de plannen van de regering Di Rupo I voor de komende regeerperiode. In het langverwachte akkoord vinden we gelukkig ook heel wat plannen terug rond gelijkekansenbeleid.

Zo belooft de nieuwe regering werk te maken van het wegwerken van de loonkloof en het doorbreken van het glazen plafond, o.a. door een wet over de loongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Die zal onder meer bepalen dat in de CAO’s een luik wordt gevoegd over het verkleinen van de loonkloof en het toepassen van een functieclassificatiesysteem met punten voor de berekening van de lonen. Ook in het sociaal overleg wordt de loonkloof voortaan een belangrijk onderwerp.

De regering legt ook zichzelf heel wat eisen op. Ze zal er bijvoorbeeld op toezien dat de wet rond gendermainstreaming uit 2007, die bepaalt dat het genderaspect aan bod moet komen in alle federale beslissingen, wordt uitgevoerd. Bovendien zal bij toekomstige hervormingen bijzondere aandacht geschonken worden aan de versterking van het man-vrouwevenwicht en zal de overheid een betere vertegenwoordiging van vrouwen in alle overheidsstructuren nastreven.

Op juridisch vlak komen er maatregelen tegen geweld met een seksueel karakter, onder meer door een strengere bestraffing en opvolging van de daders. Daarnaast wordt de strijd tegen de verspreiding van boodschappen die aanzetten tot haat en discriminatie opgevoerd, in het bijzonder via het internet. Ook de bescherming van de rechten van holebi’s in BelgiĆ« staat hoog op de agenda.

In het regeerakkoord wordt verder specifiek aandacht besteed aan de problematiek van geweld tegen vrouwen. De regering belooft het Nationaal Actieplan tegen partner- en gezinsgeweld uit te voeren, het Verdrag van de Raad van Europa op het vlak van de voorkoming en bestrijding van geweld tegen vrouwen te ondertekenen en de rol van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen als observatorium van de partnergeweldsproblematiek te versterken. Tot slot voorziet ze in een algemene opleiding van magistraten, politiemensen en huisartsen over partnergeweld en zal in de ziekenhuizen een registratiesysteem voor gevallen van partnergeweld ingevoerd worden.

zij-kant hoopt alvast op een snelle uitvoering van deze gelijkekansenintenties, want er is nog heel wat werk aan de winkel!

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.