Derde van vrouwelijke ondernemers leeft onder de armoedegrens

vrouwelijke_zelfstandigenEen op de drie vrouwelijke zelfstandigen verdient maandelijks minder dan 833 euro. Zonder de hulp van een partner met een eigen inkomen stijgen ze dus niet eens uit boven de officiële armoedegrens in België. Dat meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Ter vergelijking: ‘slechts’ 15% van de mannelijke zelfstandigen zit in eenzelfde probleemsituatie.

Het traditionele rollenpatroon is hier alweer een groot struikelblok. Veel gezinstaken komen nog steeds vooral op de schouders van de vrouw terecht, waardoor ze minder tijd en energie in haar zaak kan steken. In tegenstelling tot werknemers kunnen zelfstandigen geen gebruik maken van thematische verloven als ouderschapsverlof en tijdskrediet. Tijd vrijmaken voor het gezin  gaat dus altijd ten koste van de zaak én van de inkomsten. Daarnaast blijken vrouwelijke zelfstandigen vooral te werken in sectoren die gekenmerkt worden door lagere inkomens en een hoger aantal faillissementen, zoals horeca, handel en lichaamsverzorging. De combinatie van beide factoren maakt dat vrouwen met een eigen zaak het bijzonder moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden.

Daarom vraagt het NSZ een uitbreiding van de sociale voorzieningen voor zelfstandigen. Zo pleit de organisatie onder meer voor de legalisering van thuisoppas, een verhoging van de fiscale aftrekbaarheid voor kinderopvang en gezinshulp, de uitbreiding van dienstencheques tot kinderopvang en de oprichting van flexibelere opvangstructuren. Op die manier zouden vrouwelijke zelfstandigen zich ten volle kunnen richten op hun zaak, hun inkomen en hun toekomst.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.