Heb je een dames- of kinderfiets die je niet meer gebruikt? In het kader van De Warmste Week zamelt zij-kant fietsen in voor ‘Dames op de fiets’. Met dit fantastische project van molemBike leert de al even fantastische Riet Naessens vrouwen (en hun kinderen) de stad te veroveren op hun stalen ros.

We leerden de ‘Dames op de fiets’ – ook gekend onder het meer gevleugelde ‘Les Hirond’Elles’ – kennen tijdens onze feministische fietstocht Women Bike The City, op 13 september. In grote getalen fietsten de Molenbeekse mama’s en hun kinderen mee door de Brusselse straten, om uiteindelijk vol trots te poseren voor onze muurschildering van het meisje op de fiets, het eindpunt van de tocht. We stonden vol bewondering voor zoveel enthousiasme – vele van deze vrouwen zijn alleenstaande mama’s met meer dan één zorg aan hun hoofd – en de energie van bezielster Riet Naessens.

De organisatie heeft haar nut meer dan ooit bewezen: de vrouwen leren bij ‘Dames op de fiets’ niet alleen hoe ze het Brusselse verkeer induiken op hun stalen ros, ze vinden er ook vriendschap, een uitlaatklep en een netwerk. De taallessen van Riet – lerares op ‘rust’ – en de gegidste rondleidingen door de stad krijgen ze er gratis bij. Deze dames fietsen letterlijk hun vrijheid tegemoet, en zorgen en passant voor een zuiverdere stadslucht en een nieuwe lichting fietsende ketjes.

Jammer genoeg zijn er steeds meer enthousiastelingen dan fietsen. Daarom lanceert zij-kant deze oproep in het kader van De Warmste Week. We zoeken degelijke damesfietsen (liefst met meer dan drie versnellingen, Brussel!) en kinderfietsen. Kleine reparaties kunnen in het atelier van molemBIKE zelf worden verricht.

Heb je een fiets? Laat ons als de bliksem iets weten, zodat we op 24 december – de laatste dag van De Warmste Week – een mooi kerstcadeau kunnen schenken aan molemBIKE.

PRAKTISCH

De fietsen kunnen op dinsdag- en donderdagavond tussen 18 uur en 21 uur afgezet worden aan de lokalen van molemBIKE:

Tour & Taxis – Bâtiment Sheds -1 (toegang: oprit)
Havenlaan 86C
1000 Brussel

Lukt dit niet? Laat het ons weten en we zien hoe we kunnen helpen.

Contact: Julie Van Garsse (0496/83.08.30) of julie.vangarsse@zij-kant.be

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.