De impact van partnergeweld op het werk

the-stress-1473487-639x463Wie partnergeweld meemaakt, ondervindt hiervan ook gevolgen op het werk. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen wil graag meer te weten komen over de impact van partnergeweld op de werkomgeving en lanceert daarom in samenwerking een enquête.

Om een beter zicht te krijgen op de omvang en de impact van partnergeweld op de werkomgeving, voert het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, in samenwerking met de Universiteit van Western Ontario in Canada en met de vakbonden ABVV, ACV en ACLVB, een nationale enquête uit. In deze enquête worden werknemers bevraagd over hun ervaringen met partnergeweld, wat voor impact dit heeft op hun functioneren, hoe ze ondersteund worden en of hun werkomgeving hierin een rol kan spelen.

Doe mee met de enquête

Het Instituut doet dan ook een oproep aan alle werknemers, ook al maakten ze zelf geen partnergeweld mee, om volledig anoniem aan de enquête deel te nemen. Iedereen kan deelnemen. De resultaten van de enquête en de concrete aanbevelingen die het Instituut op basis van deze enquête zal formuleren, zullen op een studiedag in het najaar van 2017 voorgesteld worden.

Klik hier om de enquête in te vullen of om meer informatie te vinden.

partnergeweld-banner-vierkant1Hoeveel werknemers krijgen te maken met partnergeweld?

Dat partnergeweld een veelvoorkomend fenomeen is bij werknemers verduidelijkt Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut: “Cijfers van het Bureau van de grondrechten van de Europese Unie uit 2014 stellen dat in België 42% en 21% van de werkende vrouwen het slachtoffer werd van respectievelijk psychologisch geweld en fysiek geweld door toedoen van een partner sinds de leeftijd van 15 jaar. Dit wil zeggen dat bijna elke werkgever kan geconfronteerd worden of reeds geconfronteerd werd met een werknemer die het slachtoffer is (geweest) van partnergeweld.”

Zowel slachtoffers als daders  én collega’s zouden door situaties van partnergeweld moeite hebben om zich te concentreren, last hebben van een verminderde productiviteit, stress ervaren en vaak afwezig zijn. De economische kost wordt geraamd op 440 miljoen euro, waarvan bijna 290 miljoen voor de werkgever.

Impact op werkomgeving in buitenland al aangetoond

Onderzoek uit het buitenland toonde reeds aan dat partnergeweld een impact heeft op de werkomgeving. Uit Canadees onderzoek blijkt dat 81,9% van de slachtoffers van geweld aangaf dat hun functioneren op het werk hierdoor negatief werd beïnvloed. 28,9% procent van de collega’s gaf aan dat zij ongerust of gestresseerd waren door de gewelddadige thuissituatie van hun collega. In 53,5% van de gevallen verplaatste het geweld zich zelfs naar de werkomgeving.

De verspreiding van deze enquête wordt ondersteund door:
Netwerk personeelsverantwoordelijken Instellingen van Openbaar Nut, Federaal Netwerk Diversiteit, Netwerk PreviUs.be, Netwerk Personeel en Welzijn van de Federale Overheidsdienst Bestuur en Organisatie, Defensie, Vereniging van Organisatie, Consumenten en Bedrijfspsychologie, Raad Gelijke Kansen …

De enquête wordt mogelijk gemaakt door Barb MacQuarrie van ‘The Centre for Research & Education on Violence against Women & Children’ van Western University in Canada.
De enquête is ook beschikbaar in het Duits, Engels en Frans.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.