Crisis zet gelijkheid vrouw/man onder druk

Belgische vrouwen verdienen gemiddeld zo’n 22% minder dan mannen. Deze loonkloof neemt niet alleen amper af, maar dreigt door de crisis weer toe te nemen. Tijdens de Equal Pay Daycampagne van 2010 riep zij-kant, samen met het ABVV, op om de crisis te gebruiken als een kans om de arbeidsmarkt op meer gelijke manier te reorganiseren. Het recente genderrapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) toont echter dat de huidige aanpak van de crisis de gelijkheid tussen vrouwen en mannen onder druk zet.

De huidige besparingen en inspanningen om mensen aan het werk te zetten zorgen ervoor dat de gelijkheid in salarissen en arbeidsvoorwaarden voor vrouwen en mannen als minder prioritair gezien wordt. De beperking van de publieke uitgaven die gezinnen ondersteunen, treft vooral vrouwen en geïsoleerde moeders. Vrouwen werken ook vaker in de publieke sector, waardoor ze zwaarder getroffen worden door de afslanking van de overheidsdiensten. De recente relanceplannen richten zich dan weer vooral op de sectoren waar veel mannen actief zijn. Deze sectoren kregen het moeilijk tijdens de eerste fase van de crisis (2008-2009), maar trekken nu weer aan. Terwijl de werkloosheid bij mannen sinds 2009 daalt of stagneert, stijgt deze bij vrouwen.

Op dit ogenblik ligt de tewerkstelling onder vrouwen (62%) aanzienlijk lager dan die onder mannen (73%). De crisis dreigt dit te verergeren door ontslagen vrouwen te ontmoedigen weer aan de slag te gaan. Hierdoor zal de arbeidsmarkt een hoop talent missen. De OESO wijst er op dat de tewerkstelling van vrouwen een belangrijke factor van economische ontwikkeling is. Het bereiken van een gelijk tewerkstellingspercentage voor vrouwen en mannen zou in de komende twintig jaar tot een groei van het bbp met 12% kunnen leiden.

De internationale organisatie pleit dan ook voor de verdere uitbouw van betaalbare kinderopvang en voor een beter belastingsysteem. Momenteel wordt het tweede loon binnen het gezin immers te sterk belast, waardoor vrouwen makkelijker thuis blijven.

zij-kant is blij dat de OESO met deze genderimpactanalyse van de crisis de moeilijke situatie van vrouwen onder de aandacht brengt. Dergelijke analyses worden nog te weinig gemaakt en zijn absoluut nodig. Europa moet meer werk maken van de strijd tegen de loonkloof in plaats van enkel naar besparingen te kijken. Wij denken daarbij niet alleen aan de versterking van de zorgvoorzieningen zoals kinderopvang, maar ook aan een opwaardering van de zogenaamde vrouwenberoepen en vrouwensectoren en de bescherming van de rechten van deeltijdse werknemers. We moeten de crisis echt als een kans zien en haar gebruiken om onze arbeidsmarkt fundamenteel gelijker te maken. Iedereen wordt hier beter van.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.