Conservatieven gunnen kersverse mama’s en papa’s geen extra tijd

anneEen Europese regelgeving voor moeder- en vaderschapsverlof is voor de conservatieven geen prioriteit. Ze stuurden het rapport terug naar de commissie rechten van de vrouw.

Anne Van Lancker, zij-kant voorzitter en Europees Parlementslid voor sp.a, reageert teleurgesteld. “Het is duidelijk dat de Europese Volkspartij onze ambities om het moederschapsverlof te verlengen tot 20 weken en ook vaderschap in te voeren niet deelt. Onbegrijpelijk! Jonge gezinnen krijgen van bij het ontbijt al een serieuze portie stress op hun boterham. Om jonge ouders in één van de drukste periodes van hun leven meer tijd te gunnen, is een verlengd moederschapsverlof, maar ook verlof voor vaders onontbeerlijk! De conservatieven beslisten zomaar eventjes om dit plan weer in de koelkast te schuiven." De PES-Women roepen op de International Day of Families op om álle families en álle levenskeuzes te vieren. Steun de oproep!


Eén van de grote struikelblokken voor de conservatieve fractie is het vaderschapsverlof van twee weken dat werd voorgesteld. "Onbegrijpelijk," zegt Van Lancker. "Uit onderzoek blijkt dat de gezinstaken vanaf de geboorte vooral op de schouders van de mama’s terecht komen. Vaders blijven gaan voor hun job. Meer vaderschapsverlof zou dit patroon op z’n minst kunnen doorbreken. Ook kinderen zouden hier alleen maar baat bij hebben. Maar dat kon voor de conservatieve vleugel niet door de beugel. Zij zijn gewoonweg tegen een Europese regelgeving. Laat het maar aan de lidstaten over. Jammer voor pakweg de Ierse papa’s. In hun land is niets wettelijk geregeld. En in Nederland moeten de vaders na twee dagen het vaderschap al onder de knie hebben. Belgische papa’s hebben recht op tien dagen”.

Ook het voorstel om moederschapsverlof uit te breiden tot 20 weken vond geen gehoor bij de EVP. Zij vonden 16 weken al meer dan genoeg. "En dat terwijl de gezinsbond en UNICEF zelfs pleiten voor 24 weken om aan moeders de kans te bieden om borstvoeding te geven. Benieuwd hoe ze dat gaan uitleggen aan de kiezers!"

Het zal een nieuw verkozen parlement zijn dat nu moet bepalen hoe het verder moet. Van Lancker hoopt dat in het nieuwe Europese parlement voldoende progressieven verkozen worden om ervoor te zorgen dat alle jonge ouders een behoorlijke verlofregeling krijgen bij de geboorte van hun kind. Voor de Europese socialisten blijft dit dan ook een prioriteit!

Meer info?

Dagmar Beernaert – 0499 29 49 90

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.