Caroline Gennez eerste vrouwelijke voorzitter universitaire associatie

Iedereen verdient de kans zich te ontwikkelen, voor zichzelf én voor de gemeenschap, als het kan ook via het hoger onderwijs.

Vanmiddag werd Caroline Gennez verkozen tot voorzitter van de Universitaire Associatie Brussel (UAB). Ze is daarmee de eerste vrouwelijke voorzitter van een universitaire associatie. De andere associaties worden geleid door Luc Vandenbossche, Andre Oosterlinck, Willy Claes en Robert Voorhamme. Gendergelijkheid blijft ook in het hoger onderwijs een aandachtspunt.

De UAB is het overkoepelend orgaan van de Vrije Universiteit en de Erasmushogeschool Brussel. Ze bestaat intussen tien jaar en bundelt ruim 180 academische en professionele opleidingen met veel doorstroommogelijkheden. Haar belangrijkste uitdagingen liggen in de domeinen onderwijs, onderzoek en internationalisering.

Rector Paul De Knop van de Vrije Universiteit Brussel is blij met de komst van Caroline Gennez aan het hoofd van de UAB. Paul De Knop: ‘Ze is een frisse kracht met een groot palmares. Caroline verdiende haar sporen als gedegen onderhandelaar van regeringen, een staatshervorming en een Europese Beginselverklaring. Ik ben er zeker van dat Caroline die lokale, nationale en internationale ervaring op een positieve manier zal inzetten voor de Brusselse Associatie.’ Ook de algemeen directeur van de Erasmushogeschool Brussel, Luc Van de Velde, is tevreden. ‘Caroline Gennez heeft bewezen complexe besluitvormingsprocessen met veel partners succesvol te kunnen afronden. Ook haar liefde voor de jeugd, ons onderwijs en Brussel begeestert,’ aldus Luc Van de Velde.

Caroline Gennez was naar eigen zeggen blij verrast toen de rector en de algemeen directeur haar vroegen om de UAB te leiden. Ze was in het verleden onder andere al schepen voor Onderwijs in Mechelen en is gepassioneerd door stedelijk en internationaal beleid. Caroline Gennez: “De toekomst van de jonge generaties en dus het onderwijs heeft me altijd na aan het hart gelegen. In onze mondiale kennismaatschappij is onderwijs dé belangrijkste motor van maatschappelijke vooruitgang. Iedereen verdient de kans zich te ontwikkelen, voor zichzelf én voor de gemeenschap, als het kan ook via het hoger onderwijs. Brussel biedt daarvoor de ideale omgeving: een internationale en interculturele hoofdstad die bruist van het leven. Getuige daarvan is ook dit jaar weer de toeloop van studenten naar de Erasmushogeschool en de Vrije Universiteit Brussel.”

De afgelopen maanden werkte ze mee aan een toekomstvisie voor de Brusselse Associatie. Er staan een aantal belangrijke projecten op stapel:

  • Er komt een ‘School of Education’, een gezamenlijke lerarenopleiding voor secundair en hoger onderwijs, in het centrum van de stad. Hiermee vervult Brussel een pioniersrol in het hoger onderwijslandschap.
  • In de cluster gezondheidszorg wordt binnen de UAB het Centrum voor Klinisch Onderwijs en een gezamenlijk Skillslab gerealiseerd.
  • In de kunsten worden de ‘Schools of Arts’ verder versterkt.
  • Extra aandacht voor ‘studentenbegeleiding’ zal de opleidingen van VUB en EhB verder versterken. Studenten krijgen een persoonlijke benadering tijdens hun opleiding.

Caroline Gennez blijft naast haar mandaat als voorzitter politiek actief, in Mechelen en in de Kamer.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.