Campagne ‘Hier trek ik de lijn’ roept op om ongewenst seksueel gedrag op het werk te bespreken

10% van alle werknemers werd op het werk ooit slachtoffer van ongewenst seksueel gedrag door derden. Vrouwen komen hiermee dubbel zo vaak als mannen in aanraking. De vrouwenorganisaties zij-kant en VIVA-SVV organiseren daarom vanaf 16 oktober de sensibilisatiecampagne ‘Hier trek ik de lijn!’.

Psychosociale risico’s op het werk: geweld door derden

De campagne richt zich zowel tot werkgevers als tot werknemers. De aftrap werd op 16 oktober gegeven met de studienamiddag ‘Psychosociale risico’s op het werk: geweld door derden’. zij-kant en VIVA-SVV nodigden experts en ervaringsdeskundigen in ongewenst gedrag door derden uit.

ISW Limits informeerde deelnemers over de nieuwe wet rond psychosociale risico’s op het werk, die sinds 1 september 2014 van kracht is. De organisatie bood ondernemingen ook tips om ongewenst gedrag door derden aan te pakken. VDAB, KBC en Thuiszorg (Socialistische Mutualiteiten) vertelden meer over hun eigen best practices.

Lokale acties

Vanaf 16 oktober trekken zij-kant en VIVA-SVV met een informatieve stand door Vlaanderen en Brussel. Blikvanger is een grote meetlat met voorbeelden van ongewenst seksueel gedrag. De vrouwenorganisaties vragen werknemers waar zij de lijn trekken: bij een knipoog, de vraag naar je telefoonnummer of een hand op de billen. Ze delen op elke actieplaats ook een flyer met tips en latjes als geheugensteuntje uit. Ben je in de buurt, kom dan even langs. Een overzicht van de actieplaatsen vind je op www.horenzienenpraten.be.

Campagnewebsite

zij-kant en VIVA-SVV verzamelden alle informatie over ongewenst seksueel gedrag door derden op de campagnewebsite www.horenzienenpraten.be. Je vindt er het persdossier, enkele best practices en een checklist voor een ondersteunend bedrijfsklimaat. Bezoekers kunnen er de getuigenissen van andere werknemers lezen, samen met de tips om met deze vorm van geweld om te gaan.

Meer info:

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.