Campagne ‘Binnen zonder kloppen’ tegen gezinsgeweld

binnenzonderkloppen_web

zij-kant voerde samen met VIVA-SVV voor het vijfde jaar op rij actie tegen gezinsgeweld met de opmerkelijke preventiecampagne ‘Binnen zonder kloppen’.

Hiermee toerden we door Vlaanderen en Brussel van 17 oktober tot en met 25 november. Centraal in de campagne stond een pakkend beeld gemaakt voor deze campagne door topfotograaf Rip Hopkins. Er werden affiches en informatiefolders verspreid, en je kon deelnemen aan de wedstrijd op één van de vele actieplaatsen. Er namen zo'n 800 mensen deel aan de wedstrijd en winnares C.H. uit Herk-de-stad kreeg een Bongobon Gastronomie. Proficiat! 

De campagne is broodnodig. Uit de Politionele Criminaliteitscijfers, die in april van dit jaar gepubliceerd werden door de Federale Politie, blijkt dat het aantal aangiften van fysisch geweld binnen het koppel voor de periode 2000-2008 verdrievoudigd is van 6.425 naar 19.162. Ook aangiften van seksueel, psychisch en economisch geweld tussen partners stijgt. De bereidheid om geweld binnen het gezin aan te geven bij politie neemt dus toe.

De geregistreerde cijfers van partnergeweld zijn echter slechts het topje van de ijsberg, aangezien nog (te) veel slachtoffers geen aangifte doen. Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat in ons land immers 1 op de 5 vrouwen te maken krijgt met geweld door haar partner of gezinsleden. Dat is veel, té veel. Voor VIVA-SVV en zij-kant blijft sensibilisering dan ook een krachtig en duurzaam wapen om geweld binnen het gezin naar buiten te brengen en een halt toe te roepen.

Van 17 oktober tot en met 25 november 2009 trekken zij-kant en VIVA-SVV met een interactieve infostand doorheen Vlaanderen en Brussel om mensen bewust te maken over de problematiek van gezinsgeweld. Een levensgrote driedimensionale weergave van het campagnebeeld, gemaakt door topfotograaf Rip Hopkins, laat voorbijgangers even stilstaan bij geweld in huis en wil hen aanzetten om subtiele sporen van geweld te herkennen aan de hand van de interactieve denkoefening ‘Wat klopt er niet?’. 


Data en locaties:
• Brussel: Vossenplein (zaterdag 17 oktober 2009, voormiddag)
• Limburg: Hasselt, Kolonel Dusartplein (dinsdag 20 oktober 2009, voormiddag)
• Antwerpen: Meir (donderdag 22 oktober 2009, 11u-15u)
• Oost-Vlaanderen: Gent, Grootkanon plein (vrijdag 23 oktober, voormiddag)
• West-Vlaanderen: Brugge, ‘t Zand (zaterdag 24 oktober 2009, voormiddag)
• Vlaams-Brabant: Leuven, Ladeuzeplein (vrijdag 30 oktober 2009, voormiddag)
• Limburg: Eisden Dorp, Maasmechelen (zaterdag 31 oktober 2009, voormiddag)
• Antwerpen: Mechelen, Grote Markt (woensdag 25 november 2009, 11u)

Meters en peter:
Actrices An Nelissen, Vanya Wellens, Eline De Munck en DJ Wout Van Dessel zijn de meters en peter van de preventiecampagne ‘Binnen zonder kloppen’. Zij zullen bij enkele van deze acties aanwezig zijn.

Campagnemateriaal:
• Affiche campagnebeeld > download of bestel via fabienne.bruyneel@zij-kant.be
• Informatiefolder > bestel via fabienne.bruyneel@zij-kant.be
• Campagnesite:
www.horenzienenpraten.be.

Contact:
• Vera Claes, co-coördinator project en nationaal secretaris zij-kant: 02 552 02 64 of 0477 65 54 63 /
vera.claes@zij-kant.be, info@horenzienenpraten.be
• Ans Hoydonckx, coördinator project VIVA-SVV: 02 515 04 44 of 0496 32 44 46 / ans.hoydonckx@viva-svv.be, info@horenzienenpraten.be
 

www.horenzienenpraten.be / www.zij-kant.be / www.viva-svv.be

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.