Brusselse schepencolleges bestaan binnenkort uit één derde vrouwen

2007_07_Belgium_Brussels_03In Brussel moet één op de drie schepenen na de verkiezingen een vrouw zijn. Dat zal het Brusselse parlement vandaag stemmen. De ordonnantie streeft echter naar een 50/50-verdeling, zoals ook zij-kant bepleit.

Momenteel bepalen het Gemeente- en het Provinciedecreet en de Brusselse ordonnantie van 2005 reeds dat er evenveel vrouwen als mannen op de lijsten moeten staan. Bovendien mogen op plaats één en twee geen kandidaten van hetzelfde geslacht staan. Brussel en Wallonië gaan nog verder dan Vlaanderen en passen dit ritssysteem toe op de volledige lijst.

Gelijkheid verzekerd? Toch niet. Vrouwen geraken niet alleen nog steeds minder verkozen dan mannen, ze maken ook minder aanspraak op uitvoerende mandaten als schepen of burgemeester. Dat bewijzen de cijfers over de vrouwelijke vertegenwoordiging in de lokale politiek.Brussel doet het niet slecht, maar toch telt een grote gemeente als Schaarbeek maar één vrouwelijke schepen op een totaal van tien en wordt maar één van de negentien gemeenten door een vrouwelijke burgemeester geleid.

Eén derde vrouwen

De nieuwe Brusselse ordonnantie, die vandaag wordt gestemd in het Brussels parlement, vraagt een pariteit in de schepencolleges van de gemeentebesturen. Van die 50/50-regeling kan echter afgeweken worden wanneer het schepencollege uit minstens één derde van elk geslacht bestaat. Pariteit is dus het streefdoel, en een 1/3-de regeling verplicht.

50/50

Een stap in de goede richting, vindt zij-kant, al willen we ook die 50/50-eis verplicht zien. Vrouwen vertegenwoordigen immers de helft van de bevolking, het is niet meer dan logisch dat zij ook de helft van onze besturen uitmaken.

Nieuwe cijfers

Meer info over onze eisen en een handig overzicht met recente cijfers over de vertegenwoordiging van vrouwen in de politiek kan je binnenkort terugvinden in ons verkiezingsdossier en op de nieuwe website www.stemvrouw.be

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.