Bruno heeft de meeste vrouwen

sp.a spant de kroon wat het aandeel vrouwelijke lijsttrekkers betreft. 8 vrouwen en 6 mannen zullen de verschillende sp.a-verkiezingslijsten op 25 mei aanvoeren. In totaal zijn er nu 31 % vrouwelijke lijsttrekkers.

Tien jaar na de invoering van de eerste quotawet Tobback-Smet hebben vrouwen hun achterstand ingelopen: met de huidige 50/50 V/M op alle lijsten en beide geslachten verplicht vertegenwoordigd op de eerste twee plaatsen, was de evenwichtige verdeling van kandidaten op de lijsten al eerder feit.

Bij de invoering van de quotawetten, bedoeld om vrouwen sneller te laten doorstromen tot de diverse niveaus van de politieke besluitvorming, hebben we het argument nog aangehaald: “ooit zal deze wet ook in het voordeel van mannen spelen.” Het lijkt erop dat deze voorspelling nu ten dele uitkomt.

zij-kant hoopt dat de goede uitgangspositie van de vrouwelijke sp.a-kandidaten zich ook weerspiegelt in de verkiezingsuitslag en dat de evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen in de parlementen na 25 mei een feit wordt. Bij de regeringsvormingen moet de 50/50-verdeling ook regel worden bij de aanduiding van de ministerposten.

 

Inga Verhaert, voorzitter zij-kant

Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.