Breek met clichés tijdens Vrouwendag

Op 11 november 2013 organiseert het Vrouwen Overleg Komitee, samen met Gelijke Kansen Vlaanderen, de Vlaamse minister bevoegd voor Brussel en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, voor de 42e keer de Nationale Vrouwendag. Dit jaar strijken tal van vrouwenorganisaties neer bij Muntpunt en deBuren, in hartje Brussel.

Centraal in het programma STERE-OH!-TIEP staan de stereotypen rond gender die mensen in het dagelijkse leven ervaren. Clichématige verwachtingen ten opzichte van vrouwen, maar ook van mannen worden binnenstebuiten gekeerd. Het VOK gaat tijdens debatten, stand-up comedy en ateliers op onderzoek en zet aan tot actie.

Ontmoet enkele inspirerende figuren voor de vrouwenbeweging. Zo is er een lezing met Kristin Aune. Zij doceert aan de Universiteit van Derby over feminisme, gender en religie, is zelf activiste en één van de auteurs van ‘Reclaiming the F-word.’ Het boek is een inspirerend en combattief verhaal over hedendaags feminisme in het Verenigd Koninkrijk.

Om 15u30 volgt een debat over onderwijs, met Pascal Smet, Vlaams minister voor Gelijke Kansen, Jeugd en Onderwijs, Mieke Van Hecke (Directeur-Generaal VSKO) en Raymonda Verdyck (Afgevaardigd Bestuurder GO!).

Tussendoor kan je een bezoekje brengen aan de interactieve stand van de Ladies in Red (zij-kant, ABVV, FOS en VIVA-SVV). Word ‘Extreme housekeeper’ of neem deel aan onze Stere-OH-tiepe quiz. Hilariteit verzekerd!

De drie Fatima’s, Jovanka Steele en An Olaerts zorgen ook voor een vrolijke noot. Ontdek deze vrouwelijke komische talenten tijdens Womedy, de afsluiter van de Vrouwendag. Elk op hun manier nemen ze de gangbare stereotypes op de korrel.

Daarnaast kan je op de Vrouwendag terecht voor documentaires, ateliers over stereotypen in het dagdagelijks leven (opvoeden, populaire cultuur, intercultureel samenleven), slam poetry én een meet and greet met alles wat er beweegt aan feminisme en vrouwenbewegingen in Vlaanderen. Kortom, save the date…

Tickets kosten 5 tot 7€. Meer info over het programma vind je op www.vrouwendag.be.

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.