Blijf niet ijskoud voor partnergeweld

Partnergeweld is geen privézaak die binnen de huiskamer blijft. Slachtoffers van partnergeweld zenden hun omgeving meestal signalen in de hoop dat deze ze oppikt. De reacties van die omgeving bepalen in belangrijke mate het verdere gedrag van het slachtoffer. Vindt het slachtoffer weinig steun, dan kruipt het terug in haar/zijn schulp. Van 22 oktober tot 20 november 2013 informeren de vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant mannen en vrouwen over de manier waarop ze als getuige kunnen reageren op het geweld. Onder het motto ‘Blijf niet ijskoud voor partnergeweld’ vragen ze om partnergeweld nooit te negeren.

IJsjes uitdelen in november

De blikvanger van de campagne is een ijskar gevuld met ijsjesmagneten. VIVA-SVV en zij-kant delen de ijsmagneten en flyers op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel uit en spreken de mensen aan over de problematiek. Het ijsje herinnert hen eraan dat ze nooit ‘ijskoud’ mogen blijven voor partnergeweld. Je helpt het slachtoffer immers alleen door te reageren.

Geweld op het menu

zij-kant en VIVA-SVV dagen voorbijgangers uit om na te denken over hoe zij zouden reageren als ze getuige waren van partnergeweld. Ze krijgen een menukaart voorgeschoteld – zonder ijssmaken, maar met portretten van slachtoffers of daders van partnergeweld. Er wordt hen gevraagd hoe zij zouden reageren op de situaties: zich niet bemoeien, praten met het slachtoffer of toch de politie bellen?

Hoe reageer je als getuige van partnergeweld?

Vele mensen beschouwen partnergeweld als een privésituatie en bemoeien zich er niet graag mee. Maar je helpt een slachtoffer van partnergeweld alleen door iets te doen:

  • Luister onbevooroordeeld en geduldig naar het verhaal van het slachtoffer;
  • Praat. Raad de persoon aan om te bellen naar het discrete nummer 1712, de hulplijn voor alle vormen van geweld, of bel zelf als je niet weet hoe te reageren. Bel 112 bij levensbedreigende situaties of wanneer hulpdiensten onmiddellijk moeten ingrijpen.

Beleidsvoorstellen en criminaliteitsstatistieken

VIVA-SVV en zij-kant lanceren drie beleidsvoorstellen om getuigen van partnergeweld te helpen de spiraal van geweld doorbreken:

  1. Zet getuigen van partnergeweld aan om iets te doen;
  2. Creëer een Vertrouwenscentrum voor volwassenen;
  3. Bied professionals opleiding en een duidelijk kader.

Op elke actieplaats in Vlaanderen en Brussel stellen de vrouwenorganisaties ook de meest actuele Provinciale Politiële Criminaliteitsstatistieken voor partnergeweld voor aan de pers.

Website informeert

Op de campagnesite www.horenzienenpraten.be vindt u alle informatie over de campagne, de actiedata en de beleidsvoorstellen. Betrokkenen en geïnteresseerden kunnen er ook terecht voor meer informatie over partnergeweld, hulpadressen, relatietips, alarmsignalen en zoveel meer.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

2 reacties

    • Super dat je de campagne wil ondersteunen. Je kan de posters bestellen via info@zij-kant.be. Als je het aantal exemplaren dat je wenst, samen met een postadres, doorgeeft, bezorgen we ze zo snel mogelijk. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.