Binnenkort gespecialiseerde centra voor slachtoffers seksueel geweld

zij-kant vraagt al jaren dat slachtoffers van seksueel geweld opgevangen worden in expertisecentra. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs kondigde gisteren in De Zevende Dag aan hier gevolg aan te geven. Voor deze multidisciplinaire aanpak pleiten zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn eveneens in het kader van onze huidige campagne ‘Liefde is (niet)’, waarbij we sensibiliseren rond partnergeweld.

Elke Sleurs haalde de mosterd in Nederland en Groot-Brittannië, waar dergelijke centra reeds bestaan. Ze neemt ook het expertisecentrum in het UZ Gent als voorbeeld, waar specifieke consultaties zijn voor slachtoffers van seksueel geweld.

Deze opvang zou verbonden zijn aan een ziekenhuis en alle diensten – (para)-medische, psychologische, politie en justitie – samenbrengen. Er wordt fysieke verzorging gegeven, maar ook psychologische begeleiding. Daarnaast kan de politie het slachtoffer verhoren en een SAS-test uitvoeren. Eerder gaf Sleurs al aan dat deze ‘seksuele agressieset’, die gebruikt wordt om bewijsmateriaal te vinden, verbeterd moet worden. De test is immers zeer onaangenaam.

Drempel

Bovendien is de drempel om aangifte te doen op deze manier lager. Een slachtoffer moet niet telkens opnieuw haar of zijn verhaal doen. Dat een klacht indienen niet evident is, werd nog eens duidelijk in een Panorama-uitzending gisterenavond over verkrachting. De cijfers spaken voor zich: elke dag doen tien vrouwen in ons land aangifte van verkrachting, ofwel 4.000 aangiftes elk jaar. Maar het aantal slachtoffers ligt wellicht tienmaal hoger.

Zorg centraal

Sleurs maakte duidelijk dat de centra losstaan van de vraag of het slachtoffer aangifte wilt doen. De zorg staat centraal. Dat dit heel belangrijk is, benadrukt ook Liesbeth Kennes, oprichtster van Wij Spreken Voor Onszelf (vereniging van en voor mensen die te maken hebben gehad met seksueel geweld) en eveneens te gast in De Zevende Dag: “Twee op de drie slachtoffers die niet worden geholpen, lopen het risico om opnieuw slachtoffer te worden.”

Een haalbaarheidsstudie wordt in augustus volgend jaar afgerond. Daarna komen er drie centra als proefproject.

Multidisciplinair

zij-kant pleit sterk voor de oprichting van deze centra. In het kader van onze sensibiliseringscampagne ’Liefde is (niet)’ rond partnergeweld, vragen we eveneens de uitbreiding van Family Justice Centers. Ook in deze centra, gespecialiseerd in de opvang van slachtoffers van intrafamiliaal geweld, staat een multidisciplinaire aanpak centraal en kan de drempel om aangifte te doen verlaagd worden.

Meer info over deze campagne vind je hier.

Ons persdossier met de beleidsaanbevelingen vind je hier.

 

 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.