zij-verhaal: Bibiana Steinhaus

Bibiana_SteinhausWie onze Red Flames naar een finaleplaats supporterde tijdens het voorbije EK, zag dat de wedstrijd tegen Nederland op gang werd gefloten door Bibiana Steinhaus. De ex-politie-inspecteur is de eerste vrouwelijke scheidsrechter op topniveau, ze mag nu ook het Duitse mannenvoetbal in goede banen leiden.

Het is officieel: Bibiana Steinhaus zal in de sportgeschiedenis terechtkomen als eerste vrouw die een match floot op Europees topniveau. De Duitse, dochter van een scheidsrechter en partner van de Engelse topreferee Howard Webb, is sinds september één van de 24 scheidsrechters – en de enige vrouw – van de Bundesliga, de hoogste voetbaldivisie in het Duitse mannenvoetbal.

Op 10 september maakte ze haar première tijdens de match tussen Hertha Berlijn en Werder Bremen. Gastclub Hertha Berlijn wilde vrouwen dit “historische moment” niet ontzeggen en deelde sterk afgeprijsde ‘Bibiana Steinhaus-tickets’ uit aan de vrouwelijke supporters, een gebaar dat niet meteen getuigt van een sterk geloof in gendergelijkheid.

Vrouwenvoetbal

In het vrouwenvoetbal staat Bibiana Steinhaus echter al jaren op topniveau. In 2011 was ze de scheidsrechter tijdens de wereldbekerfinale tussen de vrouwenploegen van de VS en Japan. Een jaar later beslechtte ze de strijd van deze twee landen voor de gouden medaille op de Olympische Spelen, en in 2017 floot ze de finale van de Champion’s League voor vrouwen. En deze zomer floot ze dus op het EK in Nederland.

Ondanks deze topprestaties bleef Bibiana overdag aan de slag als politie-inspecteur, ook in Duitsland kunnen vrouwen niet leven van de topsport. Bibiana-tickets waren er evenmin, daarvoor moest de scheidsrechter wachten op het telefoontje van de Bundesliga en haar daaropvolgende entree in de eerste divisie van de Duitse mannelijke (en betalende) voetbalcompetitie.

Testosteron op het veld

Toch draait Bibiana Steinhaus naast het vrouwenvoetbal ook al jaren mee in het Duitse mannenvoetbal, maar dan in de tweede divisie. Door hoge testosterongehaltes laat ze zich dan ook niet meer intimideren. Zo kon Bayern München-coach Pep Guardiola het niet laten haar tijdens een match (waarin zijn ploeg verloor) vaderlijk te omarmen en raad te geven. Maar Bibiana sloeg zijn arm weg zonder haar gefocuste blik één seconde van het veld af te wenden. En wanneer Kerem Demirbay (Fortuna Düsseldorf) haar na een gele kaart naar het hoofd slingerde dat vrouwen niets te zoeken hadden in het voetbal, mocht hij onmiddellijk afdruipen. In augustus maakte Bayern-speler Franck Ribéry ‘voor de grap’ haar veters los toen hij knielde voor een vrije trap. De scheidsrechter gaf hem een plagerige duw en deed voort.

“Ik doe wat ik graag doe”

Bibiana heeft liever niet te veel gedoe, en bekijkt de media-aandacht rond haar vrouw-zijn met verbazing. Nu ze gepromoveerd is naar de eerste divisie in het Duitse voetbal, wordt ze als feministisch icoon opgevoerd. Zelf ziet ze dat niet zo. “Ik doe gewoon wat ik graag doe.”

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.