Bewegingen vragen ademruimte aan Sven Gatz

De Schreeuw, Edvard Munch

zij-kant stuurde, samen met alle erkende bewegingen en de federatie sociaal-cultureel werk FOV, een open brief naar Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld). De nieuwe beleidsperiode 2016-2020 staat voor de deur. In de brief vragen de bewegingen de minister om de toekomstige subsidies rechtvaardig toe te kennen en hen zo ademruimte te geven.

 

Beste minister,

Vandaag ontving u 29 financiële behoefteplannen van de door u erkende en positief beoordeelde sociaal-culturele bewegingen. Dat zijn 29 plannen vol ambitie, innovativiteit en vooral goesting om van Vlaanderen een nog betere plek te maken. Bewegingen schoppen de samenleving een geweten en zijn de graadmeter van een gezonde democratie. We maken taboes bespreekbaar, we lanceren nieuwe trends en  we nodigen mensen uit om hun stem te laten horen en zich te engageren in het maatschappelijke debat. Onze werking en ambities zijn meer dan ooit actueel en relevant. Onze financiering is dat al vele jaren niet meer. Het water staat ons aan de lippen. We vragen u daarom in ons te investeren.

Aan het einde van de vorige beleidsperiode ontvingen alle bewegingen minder subsidies uit het decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk dan werd voorgesteld door de bevoegde adviescommissie. Nochtans volgde de minister het advies, maar besliste ze om dit advies slechts binnen de perken van de kredieten uit te voeren. Hierdoor dook de helft van de organisaties zelfs onder de decretale minimumdrempel. We hoorden toen ook nog een perspectief, op later, misschien zou het twee jaar later wel lukken om de beslissing beter uit te voeren. Dit stemde ons nog een beetje hoopvol. Maar het mocht niet zijn.

We weten dat deze voorgeschiedenis u ertoe aanzette om in 2015 niet bijkomend op de bewegingen te besparen en waarderen dit. Maar voor de volgende jaren is een verdere rechtzetting echt noodzakelijk. En ja, wij weten ook dat de financiële context waarbinnen we onze vraag stellen moeilijk ligt. Het sociaal-cultureel werk heeft het afgelopen decennium zijn beleidsperiodes telkens zien starten in budgettair moeilijke jaren. U gaf ook aan dat u op zoek bent naar andere mogelijkheden van financiering, naar een aangepast kader voor onze werking,…

Wij kennen het om creatief om te gaan met budgetten en het onderste uit de kan te halen. Ook wij doen al jarenlang onze uiterste best om een goede diversiteit te behouden in onze bronnen van financiering. Dit doen we enerzijds omdat het niet anders kan: de toegekende enveloppes bij de bewegingen zijn immers erg beperkt. Anderzijds omdat wij als bewegingen nood hebben aan een diverse portefeuille om ons -zowel ten opzichte van de markt, als de overheid en de burger- ten volle kritisch en innovatief te kunnen ontwikkelen.

Mijnheer de minister, de vorige beleidsperiode werden de afspraken dus gebroken: de helft van ons krijgt zelfs niet wat door parlement en regering collectief werd aangegeven als een absoluut minimum om een werking te ontplooien. Wij lieten de hoofden echter niet hangen,  gingen vol ambitie aan de slag én met resultaat. Onze campagnes wonnen prijzen in binnen- en buitenland en onze praktijken verbluften velen. We zagen resultaat, maar weten dat wij veel meer en nog beter kunnen.

We vragen u de gemaakte afspraken na te komen. Om de geschetste ambities in de financiële behoefteplannen een kans te geven, om te doen wat uw voorgangers beloofden: investeren in pittig, bewegingsvol Vlaanderen en Brussel. Om voor de volgende beleidsperiode, eventueel in fasen, een tastbaar perspectief te creëren voor de sociaal-culturele bewegingen.

We staan opnieuw op een kantelpunt. Het moment waarop u Vlaanderen en Brussel kan laten kennismaken met de drive en de maatschappelijke vooruitgangsfilosofie waar wij als bewegingen voor staan. Honoreer de adviezen van de commissie die u aanstelt om onze financiële behoefteplannen te beoordelen en laat de financiële context  u niet verleiden tot minder dan deze ambitie. We vragen u, grijp deze kans  en creëer mogelijkheden om  bewegingen in Vlaanderen te laten groeien.

 

Minister,

  • Honoreer de adviezen van de door u aangestelde adviescommissie
  • Respecteer de decretale minimumsubsidie
  • Creëer perspectief voor een bewegingsvol Vlaanderen
  • Maak extra financiële ruimte voor de erkenning van nieuwe collega’s (Bewegingen)

Wij staan klaar om er ook de volgende jaren weer volledig voor te gaan, geef ons deze kans.

 

Hoogachtend,

 

Beweging tegen Geweld – Zijn ,  Bond zonder Naam, Climaxi, De Maakbare Mens, De Wakkere Burger, Ethisch Vegetarisch Alternatief (EVA), Fairfin, Get Basic, ORBIT vzw, Kif Kif, Koerdisch Instituut, Liga voor Mensenrechten, LINC , Merhaba, Mobiel 21, Netwerk bewust Verbruiken, Onafhankelijk Leven, Pax Christi Vlaanderen, Ryckevelde, Samenhuizen, Toemeka, Hand in Hand tegen racisme, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Voedselteams, Vrede, Vredesactie, Waerbeke, Welzijnszorg, Wervel, Zicht op Cultuur² – de sociaal-culturele beweging van slechtziendenen Blinden Platform Vlaanderen (SBPV), zij-kant – de progressieve vrouwenbeweging, FOV- federatie sociaal-cultureel werk

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.