award

Belgische Voetbalbond wint de AUWCH Award 2017!

awardIn december organiseerde zij-kant het ‘equal pay in de sport’-debat op het Festival van de Gelijkheid, waar topsporters en kritische pennen de ongelijke verloning van vrouwen in de sport aanklaagden. Vandaag gaatde AUWCH Award van de Vrouwenraad naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Onze Red Flames verdienen immers maar een peulschil van wat de Rode Duivels opstrijken.

Aanleiding van het equal pay-debat was het EK in juni, waar de Red Flames ons land mochten verdedigen. Daarvoor moesten ze echter verlof nemen op hun job: in België kan geen enkele voetbalster immers leven van haar sport. Vedette Imke Courtois liet in een interview verstaan dat de vergoedingen voor de Red Flames lager liggen dan die van mannelijke spelers uit vierde provinciale. Niet lang nadien kondigde ze aan dat ze stopte met voetbal, omdat de topsport niet langer te combineren was met haar doctoraat. Ook Red Flame-spits Tessa Wullaert vroeg de Voetbalbond op Twitter reeds om ‘equal pay for equal play’.

Mannenshirts en een hongerloon

De Vrouwenraad nomineerde de KBVB in januari voor de AUWCH Award 2017, de prijs voor vrouwonvriendelijkheid, samen met DV Rental en Kinepolis. De speelsters worden door de voetbalbonzen niet serieus genomen, oordeelde de Vrouwenraad, nadat ze lang in veel te losse (mannen)-T-shirts moesten spelen en tot op vandaag slechts een fractie verdienen van wat de Rode Duivels krijgen. Tijdens het EK 2017 in Nederland kregen speelsters 200 euro per gewonnen match. Als de Red Flames verder geraakten dan de groepsfase in het EK (wat niet gebeurde), was 400 euro beloofd. Ter vergelijking: een Rode Duivel zal in totaal 690.000 euro verdienen als de nationale mannenploeg dit jaar het wereldkampioenschap in Rusland wint.

De Belgische Voetbalbond kreeg de meeste stemmen voor de AUCWH Award en krijgt dus een stevige cactusprik. De organisatie laat weten dat ze de prijs in ontvangst zullen nemen, weliswaar met stevige tegenzin.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

2 reacties