Belgische Voetbalbond wint de AUWCH Award 2017!

awardIn december organiseerde zij-kant het ‘equal pay in de sport’-debat op het Festival van de Gelijkheid, waar topsporters en kritische pennen de ongelijke verloning van vrouwen in de sport aanklaagden. Vandaag gaatde AUWCH Award van de Vrouwenraad naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Onze Red Flames verdienen immers maar een peulschil van wat de Rode Duivels opstrijken.

Aanleiding van het equal pay-debat was het EK in juni, waar de Red Flames ons land mochten verdedigen. Daarvoor moesten ze echter verlof nemen op hun job: in België kan geen enkele voetbalster immers leven van haar sport. Vedette Imke Courtois liet in een interview verstaan dat de vergoedingen voor de Red Flames lager liggen dan die van mannelijke spelers uit vierde provinciale. Niet lang nadien kondigde ze aan dat ze stopte met voetbal, omdat de topsport niet langer te combineren was met haar doctoraat. Ook Red Flame-spits Tessa Wullaert vroeg de Voetbalbond op Twitter reeds om ‘equal pay for equal play’.

Mannenshirts en een hongerloon

De Vrouwenraad nomineerde de KBVB in januari voor de AUWCH Award 2017, de prijs voor vrouwonvriendelijkheid, samen met DV Rental en Kinepolis. De speelsters worden door de voetbalbonzen niet serieus genomen, oordeelde de Vrouwenraad, nadat ze lang in veel te losse (mannen)-T-shirts moesten spelen en tot op vandaag slechts een fractie verdienen van wat de Rode Duivels krijgen. Tijdens het EK 2017 in Nederland kregen speelsters 200 euro per gewonnen match. Als de Red Flames verder geraakten dan de groepsfase in het EK (wat niet gebeurde), was 400 euro beloofd. Ter vergelijking: een Rode Duivel zal in totaal 690.000 euro verdienen als de nationale mannenploeg dit jaar het wereldkampioenschap in Rusland wint.

De Belgische Voetbalbond kreeg de meeste stemmen voor de AUCWH Award en krijgt dus een stevige cactusprik. De organisatie laat weten dat ze de prijs in ontvangst zullen nemen, weliswaar met stevige tegenzin.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

2 reacties

 1. Hopelijk krijgen de mannen dan het ze;fde bedrag als de vrouwen. We hebben geen behoefte aan nog meer mensen die zinloze spelletjes spelen en daar extreem grof voor betaald worden.

 2. Hoewel ‘equal pay for equal play’, oftewel ‘gelijk loon voor gelijk werk’ logisch en rechtvaardig klinkt, gaat het in het geval van sport niet op.

  Het loon dat sporters krijgen hangt immers niet af van hun prestaties of zelfs hun geslacht, maar van andere factoren zoals de populariteit van de sport die ze beoefenen, en hun vermogen toeschouwers aan te trekken en daardoor ook grotere sponsors. Dit is de reden waarom sporters zoals Olympisch vice-kampioen Bart Swings en Europees kampioene Nina Derwael minder verdienen dan bijvoorbeeld Max Verstappen of Kevin De Bruyne.

  Dat voetballers meer verdienen dan voetbalsters komt simpelweg doordat mannen jarenlang bereid zijn geweest hun geld uit te geven aan voetbal, zij het door het bijwonenen van wedstrijden in weer en wind, het kopen van shirts en andere merchandise, of abonnementen te nemen op sport-betaalzenders…al die dingen waarvan vrouwen steeds neerbuigen zeiden: “Gij weer met uwe stomme voetbal!”

  Nu verwachten dat de vrouwelijke voetballers hetzelfde loon krijgen terwijl ze niet dezelfde inkomsten genereerden zou aldus fundamenteel fout zijn. Echter, het is niet zo dat het onmogelijk is. Alles wat vrouwen moeten doen is meer geïnteresseerd raken in sport en meer geld uitgeven aan voetbal, zij het door het bijwonen van wedstrijden of door het kopen van merchandise. Dan is het onvermijdelijk dat ook grote sponsors zich aandienen en de voetbalsters aldus meer betaald kunnen krijgen. Echter, als vrouwen liever hun geld uitgeven aan dingen zoals kleding en dergelijke, dan wordt het moeilijk.

  Dat laatste bewijst trouwens het punt: het feit dat vrouwen meer geïnteresseerd zijn in mode is de reden waarom vrouwelijke modellen meer betaald krijgen dan mannelijke modellen.

  Misschien een idee voor de AUWCH-award voor volgend jaar? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.