België ondertekent conventie over bestrijding geweld tegen vrouwen

Goed nieuws in de strijd tegen geweld: België heeft zopas (11/9) in Straatsburg de conventie van de Raad van Europa goedgekeurd over de preventie en de strijd tegen geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. De tekst kreeg in april 2011 al het fiat van het comité van ministers van de Raad van Europa, maar is tot vandaag enkel door Turkije geratificeerd. België ondertekende nu ook de conventie. De tekst is het eerste juridisch bindende instrument ter wereld dat een volledig juridisch kader creëert om geweld te voorkomen, slachtoffers te beschermen en een einde te maken aan de straffeloosheid van geweldplegers.
Voorts definieert de tekst verschillende vormen van geweld tegen vrouwen, zoals het gedwongen huwelijk, genitale verminking, stalking, fysiek en psychisch geweld en seksueel geweld. Er is ook sprake van de oprichting van een internationale groep onafhankelijke experts, die moet zorgen voor de effectieve uitvoering op nationaal vlak. De conventie is tot nu toe door 22 landen ondertekend, maar treedt pas in voege wanneer tien landen ze hebben geratificeerd. Dat gebeurde voorlopig enkel door Turkije.

zij-kant en VIVA-SVV voeren in het najaar een nieuwe campagne tegen geweld, die dit jaar in het teken staat van de strijd tegen seksueel geweld.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.