België, ethisch gidsland voor wie in het hokje past

The Belgian Pride Parade 2014 - www.pjphotograpy.be

Deze zaterdag trekt voor de twintigste keer een regenboogkleurige stoet door de hoofdstad. Tijdens deze parade – het hoogtepunt van The Belgian Pride-festival – eist de LGBTQI-gemeenschap gelijkberechtiging voor holebi’s, transgenders en interseksuelen. zij-kant steunt hen, en pleit in het bijzonder voor de gelijke rechten van transmensen, die zich tot op vandaag moeten steriliseren om een geslachtsverandering officieel te maken.

LGTBQI*-verenigingen en sympathisanten van diverse pluimage sluiten zich op 16 mei aan bij het feestgedruis om te ijveren voor de rechten van holebi’s en transgenders. Dit jaar vraagt The Belgian Pride vzw de regering om het interfederaal actieplan tegen homo-, lesbo- en transfobie, dat eind 2014 is afgelopen, te vernieuwen. Geweld en discriminatie zijn immers dagelijkse kost voor holebi’s en transgenders. Dat werd nogmaals bewezen vorig weekend toen deelnemers van een vreedzame mars tegen homogeweld in Brussel beledigingen naar het hoofd kregen geslingerd.

Sensibilisatie op school is dan ook broodnodig volgens de The Belgian Pride vzw. Ze verwijzen eveneens naar de lage aangiftebereidheid bij holebi’s en transgenders die discriminatie of geweld ervaren. Deze mensen zwijgen uit angst of schaamte, maar ook omdat er geen vertrouwen is in een goede afloop. Daarom is het cruciaal dat ambtenaren, magistraten en politiediensten verder gevormd worden en in hun job ondersteund worden.

Tot slot wijst de organisatie achter het festival op het belang van een onderlinge koppeling tussen de plannen ter bestrijding van armoede, seksisme, geweld tegen vrouwen, racisme en xenofobie, en van homo-, lesbo- en transfobie.

The Belgian Pride Parade 2014 - www.pjphotograpy.be

Hokjes

zij-kant schaart zich als progressieve vrouwenbeweging achter de eisen van de The Belgian Pride vzw. Gelijke kansen is immers een verhaal dat in meerdere richtingen gaat. Wij pleiten dan ook voor de emancipatie en evenwaardige participatie van alle genders in de samenleving. Dit zijn vrouwen én mannen, ongeacht hun seksuele voorkeuren, maar ook mensen die niet in het ene of het andere hokje passen.

Vooral deze groep van transgenders botst op stuitende onrechtvaardigheden. Zo zijn zij in België verplicht, willen zij officieel van geslacht veranderen, om een hormonenbehandeling te ondergaan en zich onomkeerbaar te laten steriliseren. Een flagrante schending van de mensenrechten, zo oordeelde ook Amnesty International in 2014. Het parlement beloofde zich te buigen over een aanpassing van de transgenderwet uit 2007.

Derde geslacht

zij-kant wijst ook op de noodzaak van een derde geslachtscategorie. Op 22 april erkende de Raad van Europa in zijn transgender-resolutie dit derde geslacht ‘X’. Daarmee volgt de Raad een evolutie die zich al inzette in Nepal, Bangladesh, Pakistan en Nieuw-Zeeland waar mensen reeds kunnen kiezen voor een derde optie bij administratieve aangelegenheden. Ook in Australië kan je neutraal zijn, en in Duitsland mogen pasgeborenen zonder duidelijke geslachtskenmerken als X geregistreerd worden. In België werd de vraag om een derde geslachtscategorie reeds gesteld aan de regering door senatoren Bert Anciaux (2011) en Jean-Jacques De Gucht (2013). Zij kregen nul op het rekest.

The Belgian Pride Parade 2014 - www.pjphotograpy.be

Gidsland af

België was het tweede land ter wereld (na Nederland) om het burgerlijke huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht te legaliseren, een wapenfeit waarmee we twaalf jaar later nog steeds fier uitpakken. En terecht. Maar de status van ethisch gidsland zijn we momenteel in ijltempo aan het verliezen. Vandaag worden mensen die niet in de traditionele hokjes passen niet alleen gediscrimineerd maar ook fysiek en mentaal beschadigd door hen in een keurslijf te dwingen. Voor grijze zones is er geen plaats. België lijkt juridische en administratieve obstakels daarmee belangrijker te vinden dan welzijn. Hoog tijd om als gidsland de draad weer op te pikken en écht werk te maken van gelijke kansen, voor m/v/x en alles daartussen.

* Lesbians, Gays, Bisexuals, Transgenders, Queers en Intersexuals

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.