België scoort in Global Gender Gap Report

genderequalityBelgië is dit jaar van de 33ste naar de 14de plaats gestegen op de wereldranglijst van landen met de kleinste ‘gender gap’. Zowat driekwart van de man-vrouw-kloof in ons land is gedicht. Dat blijkt uit het ‘Global Gender Gap’-rapport dat jaarlijks door het World Economic Forum (WEF) gepubliceerd wordt. In dat rapport wordt de gelijkheid tussen mannen en vrouwen in verschillende landen gemeten op basis van vier criteria: economische participatie, politieke macht, onderwijs en gezondheid.


Van de 134 landen die dit jaar onder de loep genomen werden, scoren de Scandinavische landen IJsland, Noorwegen, Finland en Zweden het best. Ze behalen allen indexen tussen 80 en 85%, wat betekent dat in die landen dat percentage van de genderkloof reeds aangepakt is. Onderaan de lijst bengelen Pakistan, Tsjaad en Jemen. In totaal is 96% van de gezondheidskloof en 93% van de onderwijskloof in de wereld gedicht, maar de economische en politieke participatie van vrouwen hinkt nog ver achterop.

In België is de ‘Gender Gap Index’ de afgelopen vijf jaar gestegen van 71% naar 75%. Die vooruitgang danken we op economisch vlak onder meer aan verbeteringen inzake loon en loonkloof, iets waar onze Equal Pay Day al jaren op hamert. Dat vrouwen nu ook prominenter aanwezig zijn in parlement en ministerraad is zonder twijfel het gevolg van de quotawetten uit 2002, die bepalen dat er evenveel vrouwen als mannen op de kieslijsten moeten staan.

Driekwart van de genderkloof is in ons land dus gedicht. Een mooi resultaat, maar er is duidelijk nog ruimte voor verbetering door het overbruggen van de loonkloof en door meer vrouwen in topfuncties. En door een eerste vrouwelijke premier, natuurlijk.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.