Beautydroom niet zonder risico’s

“Maak jouw beautydroom waar en straal als een echte ster!” Met deze slogan moedigt het weekblad TV Familie het publiek aan zijn volgende nummer te kopen. Iedereen die dit doet, maakt kans op een schoonheidsprijs. Deze gaan van beautyproducten tot ingrepen als tandbleaching, botox, een facelift, een ooglidcorrectie of een borstcorrectie. zij-kant is geen tegenstander van plastische chirurgie, maar stelt zich vragen bij dergelijke actie.

TV Familie pakt uit met een hele waaier aan producten en diensten die samen, zonder veel onderscheid, een beautydroom waarmaken. Hierdoor geeft TV Familie volgens ons een gevaarlijk signaal aan zijn lezers. Een gezichtscrème is immers niet van dezelfde orde als een facelift of een borstcorrectie. Mensen vergeten te vaak dat deze laatsten een operatie vragen en operaties kennen hun risico’s…

Bovendien wordt plastische chirurgie voorgesteld als een goed dat aan de vraag van de consument beantwoordt. De redenen waarom iemand zich niet goed in zijn/haar vel voelt, zijn echter complex. TV Familie gaat voorbij aan de redenen waarom mensen plastische chirurgie overwegen. Voor sommigen zal een ooglidcorrectie inderdaad een fijn cadeau zijn. Bij anderen biedt ze, zonder omkadering, geen oplossing voor bv. een gebrek aan zelfvertrouwen.

Het is nog maar de vraag of de winnaars hetzelfde euforische gevoel zullen ervaren als de dame in de publiciteit. Ook hiervoor waarschuwen we in onze BIMBO-vorming: je kan van plastische ingrepen geen wonderen verwachten. Je leven zal er plots niet helemaal anders uitzien. Denk dus steeds goed na waarom je een ingreep overweegt en praat erover met familie en vrienden.

De actie van TV Familie toont opnieuw de noodzaak van een duidelijke regelgeving rond plastische chirurgie. De wet die reclame voor plastische chirurgie verbood, werd in mei 2013 door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Ze zorgde voor een discriminatie tussen plastische chirurgen en schoonheidsspecialisten. De Minister van Volksgezondheid, Laurette Onkelinx, beloofde naar aanleiding van de campagne van TV Familie een nieuw wetsontwerp rond reclame voor plastische chirurgie in te dienen.

Tot op vandaag is er ook geen duidelijk kader over wie welke ingrepen mag uitvoeren. Iedereen die het diploma van huisarts behaald heeft, kan plastische chirurgie uitoefenen. Daarnaast voeren schoonheidsspecialisten niet-chirurgische behandelingen uit zoals laserontharing of verjongingskuren die een zekere vakkennis vereisen. Doordat elke regelgeving ontbreekt, weet je niet of je met een professional te maken hebt of niet.

zij-kant pleit dus voor een gezonde houding ten opzichte van plastische chirurgie, waarbij aandacht besteed wordt aan de redenen waarom mensen een ingreep willen ondergaan en de risico’s die eraan verbonden zijn. De actie van TV Familie staat hier haaks op. Een goede regelgeving blijft een must.

Wil je meer weten over onze vorming rond schoonheidsidealen en plastische chirurgie? Surf dan naar www.bimbos.be.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.