Artsen Zonder Grenzen geeft stem aan miljoenen vrouwen

“Overal waar we werken, stellen we vast dat vrouwen zich in humanitaire noodsituaties bevinden! Hun leed is gewoonweg onaanvaardbaar”, stelt dokter Vincent Janssens, medisch directeur bij Artsen Zonder Grenzen. 

azgMeer dan vijf miljoen vrouwen bezoeken jaarlijks de wachtzalen van Artsen Zonder Grenzen. Moeders die er voor zichzelf of voor hun kinderen komen of toekomstige moeders, maar ook vrouwen – jong en minder jong – met hun eigen gezondheidsnoden en –problemen. 
Binnen alle contexten spelen vrouwen een levensbelangrijke, maar ook onderschatte rol. Nochtans zijn zij de eerste humanitaire actoren : zij beschermen hun kinderen, zorgen voor voedsel, opvoeding en medische zorg. Ze spelen een sleutelrol in de preventie van ondervoeding.  

Vijf miljoen vrouwen, dat is veel en weinig tegelijk. Honderdduizenden vrouwen hebben immers om financiële, culturele of veiligheidsredenen geen toegang tot een kwaliteitsvolle gezondheidszorg. In vele gevallen is er niet eens sprake van een gezondheidsstructuur. Niet alleen omwille van onvoldoende of ontoegankelijke gezondheidszorg komen vrouwen in een kwetsbare positie terecht. Ze worden ook steeds vaker blootgesteld aan alle mogelijke vormen van geweld en lopen een aanzienlijk risico op seksueel overdraagbare infecties.
 

Artsen Zonder Grenzen (AZG) getuigt van de kracht van deze vrouwen die met het risico voor hun eigen leven hun familie beschermen. Op het strand van Oostende zijn in juni meer dan duizenden flessen met noodkreten aangespoeld. Het ging om een symbolische actie van AZG. In haar nieuwe campagne “Meer dan 5 miljoen vrouwen in onze wachtzaal” wil de organisatie een stem geven aan de miljoenen vrouwen die ze jaarlijks hulp biedt.
 

Als vervolg op deze actie zal AZG de zomerfestivals aandoen met het project “Angry Faces”. Festivalgangers worden “kwaad” gefotografeerd, uit protest tegen het geweld en de gezondheidsrisico’s waaraan de vrouwen uit de AZG-campagne worden blootgesteld.
 

Meer informatie vind je op de campagnewebsite. Je kan er ook geld storten zodat AZG deze vrouwen een betere toegang tot gezondheidszorg kan helpen garanderen.
 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.