Anne Van Lancker steunt actrices tegen genderstereotypen

anne“Het is sexy om lekker in je vel te zitten. Als dat niet zo is, moet je zeker iets aan je uiterlijk laten doen. Mij zal je op het witte scherm niet zien veranderen in een oude heks,” aldus Scarlett Johansson in de 'boekskes'. Maar een oudere actrice, my dear Miss Johansson, is geen oude heks, maar een vrouw die al tientallen jaren de blik van de toeschouwer overleeft. Een vrouw met ervaringen en verhalen waarvan ik hoop dat jij ze, al dan niet met opgetrokken façade, als veertiger ook zal mogen vertellen."

Dit zijn de woorden van actrice Els Dottermans op de recente persconferentie in het Europees Parlement van een studie over leeftijd, gender en de tewerkstelling van acteurs in Europa door de FIA (International Federation of Actors). Daar staat te lezen dat genderstereotypen sterk aanwezig blijven in film, televisie, theater en radio. zij-kant voorzitster en Europees parlementslid Anne Van Lancker kwam de actrices mee ondersteunen in hun eis voor waardig werk.


Mannen op rijpere leeftijd blijven sexy genoeg om te kunnen meedraaien in de filmindustrie, maar hun vrouwelijke collega's krijgen het met de jaren moeilijker om nog voor een serieuze rol gestrikt te worden. Bovendien hebben mannen vaak langere carrières en worden op latere leeftijd ook beter betaald. "Waarom is een carrière als die van George Clooney verzekerd, terwijl dit veel minder zal zijn voor een 50jarige Penelope Cruz?" vraagt Anne Van Lancker zich af.

"Nochtans," vervolgt Van Lancker, "is het wegwerken van genderstereotypen één van de prioriteiten van de EU. Het staat centraal in de strijd tegen ongelijkheid in tewerkstelling en verloning. In maart stemmen we dan ook een rapport in Straatsburg over de gelijke behandeling en toegang van man en vrouw in de podiumkunsten."

Europa heeft al jaren wetgeving over gelijke behandeling van vrouwen en mannen op het werk en over gelijke lonen. "Maar wetgeving is slechts één zaak", vult Van Lancker aan. "Het is daarnaast even belangrijk dat er ook geïnvesteerd wordt in bewustmaking van de burger via sensibilisering en gendereducatie. Getuigenissen als die van Els Dottermans en Camilia Blereau zijn daarvoor van ontzettend belang. Ik steun hen dan ook van harte in hun strijd 'om wat levensecht is'!"

Het volledige rapport :"Age, gender and performance employment in Europe".


 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.