Amerikaanse dag voor gelijk loon is 31 maart, maar dag voor gelijke inkomens pas in oktober

Op 31 maart was het Equal Pay Day in de VS. Daar verdienen vrouwen 82 cent voor elke dollar die een man verdient. Maar loon is niet alles. Als ook alle andere vormen van inkomen worden meegeteld, is de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen nog veel groter… en valt Equal Pay Day pas in oktober.

Op 27 maart organiseerde zij-kant haar jaarlijkse Equal Pay Day. Vrouwen verdienen in België immers 24% minder dan mannen waardoor ze bijna drie maanden langer moesten werken om evenveel te verdienen als wat mannen het voorbije jaar aan loon vergaarden.

zij-kant introduceerde in 2005 de Equal Pay Day in België. Het concept kwam overwaaien uit Amerika, waar de National Committee on Pay Equity in 1996 een dag in het wereld riep die symboliseerde tot hoe lang vrouwen moesten doorwerken in het nieuwe jaar om hetzelfde te verdienen als mannen in het voorbije jaar.

Equal pay bake sales

In de Verenigde Staten ligt de Equal Pay Day op 31 maart: vrouwen verdienen er 28% minder dan mannen (mediane lonen van voltijdse werkers, 2019). Op deze dag worden overal ‘equal pay bake sales’ georganiseerd, waar vrouwen 82 cent betalen voor een gebakje en mannen 1 dollar. De prijzen symboliseren de loonkloof v/m.

black-women-pay-gap_web_600x320Als enkel gekeken wordt naar vrouwen met een migratie-achtergrond, dan is de loonkloof v/m nog een stuk groter. Afro-Amerikaanse vrouwen verdienen slechts 62 cent voor elke dollar die een man verdient, wat hun Equal Pay Day eigenlijk op 13 augustus brengt. Inheemse vrouwen moeten met 57 cent wachten tot 1 oktober om gelijk betaald te worden en Latijns-Amerikaanse vrouwen verdienen amper 54 cent voor elke dollar die een man verdient. Zij bereiken dus pas equal pay op 29 oktober.

Opmerkelijk: voor moeders valt Equal Pay Day in de VS op 4 juni. Dat wil zeggen dat ook in Amerika de traditionele rollenpatronen overeind blijven en dat vrouwen net als in België beduidend meer deeltijds werken (en dus minder verdienen) zodra ze kinderen krijgen. De Equal Pay Day-campagne van zij-kant, waarin vrouwen met een knipoog wordt duidelijk gemaakt dat ze beter wachten met kinderen tot aan hun pensioen, is dus evengoed van toepassing op de Amerikaanse realiteit.

Equal pay in oktober

Het probleem met deze cijfers is echter dat de loonkloof v/m enkel over lonen gaat. Maar het inkomen omvat veel meer dan enkel de loonfiche. Denk maar aan hospitalisatieverzekeringen, groepsverzekeringen, bonussen en de inkomens van zelfstandigen. Als deze verschillende inkomensbronnen in rekening worden genomen zouden vrouwen volgens het Stanford Center on Poverty and Inequality zelfs maar 57 cent verdienen voor elke dollar die een man verdient, in plaats van 82 cent. Een andere studie heeft het over 49 cent.

Het is dus maar hoe je het bekijkt: Equal Pay Day mag dan wel op het einde van maart vallen, de dag voor gelijke inkomens ligt eerder ergens in oktober. En gekleurde vrouwen, die moeten wachten tot volgend jaar…

Bovendien zal de loonkloof v/m mogelijk groeien door de COVID 19-crisis.  In quarantainetijden komen de traditionele rollenpatronen bovendrijven en zijn het vooral de moeders die zich toeleggen op de zorg en opvoeding van de kinderen. Daarnaast zal de crisis zich het hardst zal laten voelen in de precaire jobs onderaan de loonladder, waarin vrouwen de hoofdmoot uitmaken.

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.