Alimentatiegeld afdwingen wordt nog moeilijker

singlemotherVeel alleenstaande ouders ontvangen geen of onregelmatig alimentatiegeld van hun ex-partner. Dat blijkt uit onderzoek van zij-kant en wordt vandaag bevestigd in De Standaard. De werking van DAVO, de Dienst voor alimentatievorderingen die dat onderhoudsgeld kan afdwingen, wordt nu verder teruggeschroefd.

In het voorjaar van 2017 interviewde zij-kant alleenstaande ouders over de voor- en nadelen van het alleenstaand ouderschap.  Slechts één van de gescheiden ouders had een alimentatieregeling met zijn ex-partner, de anderen ontvingen geen of sporadisch onderhoudsgeld. Financiële kopzorgen zijn dan ook het belangrijkste struikelblok voor alleenstaande ouders.

Wat is DAVO?

De Dienst voor alimentatievorderingen werd opgericht in 2003 als onderdeel van de Federale Overheidsdienst Financiën, na jarenlang lobbyen door vrouwelijke parlementsleden. Voormalig kamerlid Magda De Meyer (sp.a) was mede-indiener en co-auteur van het wetsvoorstel, dat een einde moest maken aan het hoge armoederisico bij alleenstaande vrouwen met kinderen wanneer het onderhoudsgeld niet werd betaald. Ongeveer 40 procent van het alimentatiegeld wordt niet correct of zelfs niet betaald. Alleenstaande ouders kunnen via DAVO voorschotten ontvangen wanneer de ex-partner het onderhoudsgeld niet of te laat betaalt. De dienst biedt ook hulp bij het invorderen van dit onderhoudsgeld.

Minder kantoren

Op de werking van DAVO, die reeds sterk was teruggeschroefd, wordt nu nog verder bespaard. Sinds de oprichting groeide het aantal kantoren tot dertig, maar ondertussen werd dat teruggebracht naar 23. En vanaf september zijn er maar elf aanspreekpunten.

Te weinig, vinden wij, net als de Vrouwenraad en de Gezinsbond. Nu reeds vinden vele ouders de weg niet naar DAVO. Als ook de lokale kantoren verdwijnen, zullen net de meest kwetsbare gezinnen uit de boot vallen.

Net meer middelen nodig

Een heleboel alleenstaande ouders die geen alimentatiegeld ontvangen, kunnen nu al niet terecht bij DAVO omdat hun inkomensgrens te hoog zou liggen. Dankzij Magda de Meyer en haar sp.a-collega’s Karin Jiroflée, Maya Detiège en Dalila Douifi werd deze inkomensgrens enkele jaren geleden reeds opgetrokken van 1.386 euro netto maandelijkse bestaansmiddelen naar 1.800 euro (verhoogd met 66 euro per kind ten laste). Dit is echter nog steeds te weinig, zo blijkt uit onze interviews: geen enkele geïnterviewde zonder onderhoudsgeld kon aanspraak maken op DAVO, ondanks het feit dat er veel creativiteit nodig was om rond te komen op het einde van de maand.

Om meer mensen te helpen, moeten er natuurlijk ook middelen vrijgemaakt worden. En net dat gebeurt niet: na het optrekken van de inkomensgrens enkele jaren geleden bleven de budgetten achterwege. Met meer middelen zou DAVO echter meer druk kunnen uitoefenen op de onderhoudsplichtigen en kan misbruik tegengegaan worden.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.