Afzwakking genderquota voor raden van bestuur?

wetsvoorstel_quotaEen beter evenwicht tussen mannen en vrouwen in de bestuursorganen van bedrijven, daar ijveren we al zo lang voor. Er leek een meerderheid te zijn voor een verplichting van beursgenoteerde bedrijven om minstens een derde vrouwelijke bestuurders te hebben. Groenen, socialisten en christen-democraten waren voor, ondanks de tegenkanting van N-VA en de liberalen. Maar binnen CD&V doken opeens bezwaren op, onder meer vanuit het kabinet van minister van Justitie Stefaan De Clerck. Dat maakt een goedkeuring van het voorstel plots onzeker.

Gisteren besliste CD&V een 'consensusvoorstel' te formuleren, waarbij grote beursgenoteerde bedrijven zes jaar de tijd krijgen om een quotum van een derde vrouwen in de raad van bestuur op te nemen, maar waarbij kleinere beursgenoteerde ondernemingen en beursgenoteerde ondernemingen waarvan slechts de minderheid van de aandelen genoteerd zijn, het mogen doen met een quotum van een vierde vrouwen in de raad van bestuur, en dit vanaf het zesde boekjaar. Een afgezwakte versie van het oorspronkelijke wetsvoorstel dus, waarmee CD&V de andere partijen hoopt te bekoren.

sp.a-Kamerlid Bruno Tuybens wil de verplichte quota absoluut doorvoeren en reageert afwachtend op dit nieuwe voorstel: “We zullen bekijken wat de aanpassingen van CD&V inhouden, maar we mogen de hele regeling alleszins niet nodeloos ingewikkeld maken of op de lange baan schuiven. Sinds 2004 is er een 'aanbevolen' corporate governance code met genderdiversiteit. We zijn zeven jaar later en het is inmiddels bewezen dat zo'n vrijblijvende regeling geen vruchten afwerpt”.

zij-kant rekent op een duidelijk signaal van de Kamer voor meer evenwicht m/v in de raden van bestuur!

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.