tamponVanaf nu besparen vrouwen in heel hun leven 2.000 tot 3.000 euro. Donderdag wordt de afschaffing van de tampontaks eindelijk gestemd in het parlement, waardoor de btw-heffing van 21% op maandverbanden, tampons en inlegkruisjes tot het verleden behoort. Maya Detiège bedankte gisteren in de plenaire bespreking zij-kant voor de jarenlange steun en actie.

Gisteren besprak de plenaire vergadering van de Kamer de afschaffing van de tampontaks. In oktober besloot de ministerraad reeds om komaf te maken met het luxetarief van 21% op producten voor vrouwelijke hygiëne, dit wetsvoorstel moet nu door het parlement gestemd worden. Na de besprekingen volgt donderdag de stemming. In haar tussenkomst bedankte volksvertegenwoordiger Maya Detiège onze nationaal secretaris Vera Claes om steeds in haar wetsvoorstel te hebben geloofd en verwees ze naar de inspanningen die zij-kant al dertien jaar voert tegen de discriminerende tampontaks.

Bloedvlek

Die inspanningen staan nog in ieders geheugen gegrift: in 2005 werkte zij-kant met Maya Detiège een eerste wetsvoorstel uit over de tampontaks. Om de Kamerleden te sensibiliseren voor de problematiek brachten ze een informatieflyer (in de vorm van een bloedvlek) aan op alle zetels in het halfrond, opdat de Kamerleden verplicht zouden zijn om zich te buigen over de problematiek van de vrouwelijke hygiëne. Maya Detiège: “Ik vergeet nooit de blik van toenmalig Kamervoorzitter Herman De Croo, noch van mijn mannelijke collega’s, zoals de heer Annemans, alsook van journalisten, die heel raar opkeken toen zij een flyer in handen kregen.”

Toenmalig minister van Financiën Didier Reynders beloofde formeel deze discriminatie recht te trekken en verkondigde dat ook in tal van media. Maar het bleef bij aankondigingspolitiek.

Nieuw wetsvoorstel en petitie

In 2016 leek de strijd even gestreden, toen de Europese wetgeving de mogelijkheid bood om een nultarief te hanteren op producten voor vrouwelijke hygiëne en kamerleden Karin Jiroflée, Maya Detiège en Karin Temmerman hierover opnieuw een wetsvoorstel indienden. Als amendement op de programmawet werd dit voorstel tot een btw-verlaging tijdens de begrotingsgesprekken opnieuw weggestemd.

Ook consumentenorganisatie Test-Aankoop bond de strijd aan tegen de discriminerende taks en verenigde zich in 2016 met het collectief ‘Belgisch en Regelvrij’. Hun petitie verzamelde meer dan 10.000 handtekeningen.

3.000 euro bespaard

De slag is nu eindelijk thuisgehaald. België was één van de weinige landen ter wereld waar producten voor vrouwelijke hygiëne belast worden als luxegoederen. Je betaalt 21% btw, net zoals voor alcohol of een nieuwe auto. Ronduit discriminerend, zeker als je weet dat zelfs kaviaar of chocolade belast worden op het basistarief van 6%. Voor een menstruatie kies je niet, en tampons en maandverband zijn dan ook basisproducten.

Vrouwen zullen deze btw-verlaging zeker voelen in hun portemonnee. Als je weet dat een vrouw gemiddeld 40 jaar lang tampons of maandverbanden nodig heeft, kan het bedrag aardig oplopen. Afhankelijk van het merk en het verbruik, hebben zou de besparing kunnen oplopen tot 2.000 à 3.000 euro over die hele periode. Zeker is dat wie 100 euro uitgeeft aan hygiëneproducten, straks 15 euro minder zal moeten betalen.

1 reactie op “Afschaffing tampontaks is eindelijk een feit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.