Advies van Raad van State voor wetsvoorstel quota

wetsvoorstel_quotaEnkele weken geleden keurde een wisselmeerderheid van sp.a, PS, CD&V, CDH, Ecolo en Groen! in de Kamercommissie Handelsrecht het wetsvoorstel goed dat overheidsbedrijven en beursgenoteerde bedrijven verplicht om een derde vrouwen op te nemen in de raden van bestuur. Maar in de plenaire Kamer vroegen Open VLD, N-VA, Vlaams Belang, LDD en MR daarop een advies van de Raad van State. In dat advies laat de Raad van State zich kritisch uit over het wetsvoorstel.

Bij de beursgenoteerde bedrijven was er een straf voorzien voor het niet respecteren van de quota, door een nietigverklaring van beslissingen die genomen werden door onevenwichtig samengestelde raden van bestuur. De Raad van State vreest dat zo’n straf zal leiden tot “ernstige disfuncties, ja zelfs tot een volledige verlamming van de werking van de vennootschap, die de continuïteit van de werkzaamheden van de onderneming in het gedrang kan brengen”. Bovendien bespeurt de Raad van State in het wetsvoorstel een “overdreven aantasting” van de vrijheid van vereniging, en dus een inbreuk op de Grondwet. 

Voor overheidsbedrijven en de Nationale Loterij zou het wetsvoorstel volgens de Raad van State kunnen leiden tot een blind streven naar de invulling van de quota, zonder aandacht voor de individuele kwaliteiten van afzonderlijke kandidaat-bestuurders.

sp.a-Kamerlid Bruno Tuybens erkent dat de Raad van State stof tot nadenken gegeven heeft, maar gelooft dat de indieners van het oorspronkelijke wetsvoorstel antwoorden zullen vinden op de geformuleerde opmerkingen: "De indieners gaan het wetsvoorstel verder behandelen en amenderen om het vervolgens zo snel mogelijk voor te kunnen leggen aan de plenaire vergadering van de Kamer". Alle betrokken partijen zijn immers nog steeds overtuigd van het belang van de invoering van quota: “Alle indienende partijen zijn het erover eens dat we doorzetten met ons wetsvoorstel betreffende de genderquota. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in raden van bestuur moet aangepakt worden, via een wettelijke en dus niet-vrijblijvende regeling. Dat deze ongelijkheid geen fabeltje is werd trouwens ook erkend in het advies van de Raad van State. Het wetsvoorstel zal dan ook komende dinsdag ter bespreking op de agenda van de Commissie Handelsrecht staan".

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.