Actie tegen verdere besparing op vrouwenpensioenen

citroenen-kleiner

Met de slogan ‘Wij vrouwen zijn geen citroenen’ voerden de Ladies in Red in juli 2015 actie tegen de vrouwonvriendelijke pensioenhervormingen van de regering Michel.

Het gemeenschappelijk vakbondsfront voert donderdag aan het kabinet Bacquelaine actie tegen de nieuwe besparingen op de pensioenen. Bij de sociale correcties die de regering Michel beloofde na de extra belastingen blijken opnieuw de vrouwen uit de boot te vallen. Na de citroenactie van onze Ladies in Red voert zij-kant opnieuw mee actie voor een waardig pensioen.

In het kader van de taxshift verhoogde de regering de belastingen via btw en accijnzen. De werkenden krijgen hiervoor een klein beetje compensatie, via de personenbelastingen. Niet zo voor gepensioneerden en andere uitkeringstrekkers. Voor hen wordt een dubbele inlevering voorzien: zij zullen steeds meer belastingen betalen, doordat hun belastingaftrek niet meer zal geïndexeerd worden in de toekomst.

Sociale correcties

De sociale correctie die de regering nu voorziet, blijkt een slag in het gezicht van diegenen die nu al op het einde van de maand amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Het zijn immers enkel gepensioneerden met een minimumpensioen én 45 jaar loopbaan én een minimum aantal werkelijk gepresteerde arbeidsdagen in de loopbaan, die 1% verhoging van hun pensioen zullen ontvangen. Dat betekent dus dat de overgrote meerderheid niet in aanmerking komt: de vrouwen (gemiddeld een kortere loopbaan), de meeste gepensioneerden, de zieken, de werkzoekenden, bruggepensioneerden, slachtoffers van een arbeidsongeval of beroepsziekte.

Vrouwen in het vizier

Vrouwen staan inderdaad opnieuw in het vizier van de regering Michel. We weten dat de pensioenen in België al tot de laagste van Europa behoren en dat is zeker het geval voor vrouwen omdat zij moeilijker aan een volledige loopbaan kunnen geraken. 75% van de vrouwen die in 2014 op pensioen gingen, heeft geen volledige loopbaan. Zij hebben dus al de laagste pensioenen en vallen niet onder de categorie die de regering nu wil sussen met enkele kruimels.

De vakbonden vragen een échte sociale compensatie voor alle uitkeringen zodat de stijging van de facturen daadwerkelijk kan worden opgevangen.

zij-kant steunt de actie van de vakbonden en onderschrijft de eis dat alle discriminaties op de arbeidsmarkt worden weggewerkt zodat vrouwen eindelijk uitzicht hebben op pensioenen die gelijk zijn aan die van hun mannelijke collega’s.

Praktisch 

De regering neemt wellicht op vrijdag 29 januari een beslissing aangaande dit dossier. Daarom zal de actie doorgaan op donderdag 28 januari om 10 uur, aan het kabinet van de minister van Pensioenen (Karmelietenstraat 15, Brussel).

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.