Abortusstigma blijft op 25ste verjaardag wet

abortusstigma Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat abortus in België legaal werd. LUNA, de Unie van Nederlandstalige Abortuscentra, en IPPF (International Planned Parenthood Federation) Europe organiseren daarom op 3 april een internationale conferentie rond het thema ‘abortusstigma’.

Aan de legalisering van zwangerschapsafbreking is een lange strijd voorafgegaan. Het zijn uiteindelijk de inspanningen van de socialisten Leona Detiège (SP), Roger Lallemand (PS) en de liberale Lucienne Herman-Michielsens (PVV) die tot de wet van 3 april 1990 hebben geleid. Deze laat abortus toe onder welomschreven voorwaarden.

Wanneer mag het?

Abortus is niet strafbaar als de ingreep wordt uitgevoerd binnen de twaalf eerste weken van de zwangerschap (te tellen vanaf de bevruchting). De vrouw die abortus wenst, moet ook verklaren dat ze zich in een noodsituatie bevindt. Wat als noodsituatie kan worden opgevat, zegt de wet niet, maar het is wel duidelijk dat de beslissing bij de vrouw moet liggen. Minstens zes dagen voor de ingreep plaatsvindt, moet de vrouw een arts raadplegen.

In een later stadium van de zwangerschap is abortus ook toegelaten, op voorwaarde dat twee artsen stellen dat de vrouw een ernstig gezondheidsrisico loopt of dat de foetus een extreem ernstige en ongeneeslijke ziekte heeft.

Stigma

Ondanks het feit dat abortus al vijfentwintig jaar legaal is in België, is het onderwerp nog niet helemaal uit de taboesfeer verdwenen. Bovendien is de abortuswetgeving de laatste jaren in een aantal Europese landen opnieuw verstrengd.

LUNA, de Unie van Nederlandstalige Abortuscentra, en IPPF (International Planned Parenthood Federation) Europe organiseren op 3 april in het Crowne Plaza Hotel in Brussel een internationale conferentie rond het thema ‘abortusstigma’. Het volledige programma vind je op de website www.abortionlaw25.be onder ‘Conference’.

Interesse? Schrijf je in! De early bird-registratie eindigt op 31 januari 2015!

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.