Abortus, een verworven recht

jonge_vrouw_kleinzij-kant betreurt de recente uitspraken van de Caritaskoepel van christelijke ziekenhuizen omtrent abortus. Het recht op abortus kan en mag vandaag niet meer ter discussie staan. Het is een verworven recht waar vrouwen en vrouwenbewegingen in ons land en elders jarenlange strijd voor hebben gevoerd. Deze strijd was nooit lichtzinnig en altijd weloverwogen. Laten we de klok niet terugdraaien.

De Caritaskoepel van de christelijke ziekenhuizen stuurde onlangs enkele 'richtinggevende' adviezen naar haar instellingen over abortus. Voor de Caritaskoepel kan abortus bij vaststelling van een medische afwijking van een foetus in principe niet. Het advies laat enkel abortus toe bij een zeer zware aandoening die niet behandelbaar is en tot een korte levensduur leidt.

zij-kant  is samen met sp.a-senator en Gents gynaecologe Marleen Temmerman niet te spreken over dat advies. "Ik begrijp niet waar die puriteinse oproep vandaan komt. Dat advies is onduidelijk. Het is mossel noch vis. Ofwel verbied je abortus, ofwel niet. En als we abortus verbieden, moeten we nadenken over de prenatale onderzoeken die we aanbieden. Want als een dokter bij zo’n onderzoek bv ontdekt dat een baby een mongooltje wordt, dan moet hij er meteen ook bij vertellen dat abortus niet kan.”

Wat er meteen ook kan worden bij verteld na de uitspraken van de Caritaskoepel is het verschil in aanpak tussen de ziekenhuizen. Want zo zegt Temmerman nog  “In de prenatale diagnostiek is het essentieel dat de ouders goed ingelicht zijn over het beleid van het ziekenhuis waar zij gevolgd worden. Ze moeten weten dat, als er een ernstige afwijking wordt vastgesteld, deze niet kan leiden tot zwangerschapsafbreking in een Caritas-ziekenhuis”.

Ook aan het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen wordt op die manier in de Caritasadviezen geraakt. Ze verhinderen de vrouw een vrije keuze te maken. Volgens zij-kant moet abortus een weloverwogen keuze blijven tussen arts en ouders, zonder inmenging van derden.

In dit opzicht verwijst zij-kant ook naar de recent gestemde resolutie ’Acces to safe and legal abortion in Europe’ door de Raad van Europa. Een belangrijk document om abortus te decriminaliseren op het continent.  Er wordt niet enkel gevraagd aan de lidstaten om abortus te decriminaliseren voor zover zij dit nog niet gedaan zouden hebben, maar ook en vooral om de keuzevrijheid van vrouwen te waarborgen.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.