Aantal vrouwelijke gedeputeerden gaat achteruit

De Belgische gemeenten en provincies bereiden zich niet alleen op een nieuw jaar, maar ook op een nieuwe bestuursperiode voor. De provinciale deputaties voor de periode 2013-2018 werden de afgelopen weken geïnstalleerd. zij-kant stelt vast dat het percentage vrouwelijke gedeputeerden daalt, ondanks de toename van het aantal vrouwen in de provincieraden. Dit maakt ons zeer benieuwd naar de benoemingen van schepenen en burgemeesters.

Na de afgelopen verkiezingen steeg het aantal vrouwelijke verkozenen het sterkst in de provincieraden, van 37% naar 43%. Deze vooruitgang vertaalt zich jammer genoeg niet in een stijging van het aantal vrouwen in een bestuursfunctie. Terwijl in 2006 27,6% van de gedeputeerden vrouwen waren, daalt dit nu tot 23%. Ondertussen kregen we, met Cathy Berx in Antwerpen, één vrouwelijke gouverneur op vijf. Opvallend is dat in elke provincie, behalve in Vlaams-Brabant, slechts één vrouw gedeputeerde werd. Maken vrouwen dan helemaal geen kans als de wettelijk vereiste aanwezigheid van één persoon van het andere geslacht wegvalt? Vlaams-Brabant toont met drie vrouwelijke gedeputeerden op zes dat het ook anders kan.

In de Vlaamse gemeenten steeg het aantal vrouwelijke verkozenen minder sterk, van 34% naar 36%. Toch leeft de hoop op een vooruitgang in het aantal vrouwelijke schepenen en burgemeesters. Voorlopig zijn er echter nog geen cijfers over de Vlaamse gemeentebesturen bekend. In Wallonië zou het aantal vrouwelijke burgemeesters vanaf 2013 op 34 komen. Dit is een lichte toename van 8% naar 12%. In Brussel daalt het aantal vrouwelijke burgemeesters dan weer van 3 naar 1 op 19. Een gemeente als Elsene scoort met 6 vrouwelijke schepenen op 9 wel uitzonderlijk goed wat de vrouwelijke participatie aan het bestuur betreft.

Het aantal verkozen vrouwen en het aantal vrouwen in bestuursfuncties stagneert. Minister van Gelijke Kansen Milquet stelde daarom voor om een strikt ritssysteem voor de volgende kieslijsten in te voeren. Hierdoor moet het aantal verkozen vrouwen weer toenemen. De vraag blijft of dit vrouwen aan een mandaat als schepen of burgemeester zal helpen.

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.