8 juni: Superpapadag

Zondag 8 juni is het niet zomaar Vaderdag. Het wordt Superpapadag! Met het initiatief ‘Superpapa’ wil VIVA-SVV vaders meer betrekken bij de opvoeding van hun kinderen. De vrouwenbeweging merkt dat de overheid, media en familieleden zich bij de komst van een kind vooral tot de moeder richten. Vaders worden zo wat buitenspel gezet. Dit is niet goed voor de relatie tussen vader en kind, en zeker niet voor de gelijkheid tussen vrouw en man.

VIVA-SVV creëerde daarom de website superpapa.be. De website biedt nuchtere en strikt onafhankelijke informatie waarin mannen zich herkennen. Vaders vinden er o.a. thematische informatie over de combinatie werk en gezin, over speelgoed of opvoeden, een verklarend abc voor papa’s, getuigenissen door speciale papa’s, ideeën voor een dagje uit en een webshop met leuke superpapagadgets. Snuister er eens rond als je nog op zoek bent naar een cadeautje voor Vaderdag.

zij-kant vindt dit initiatief niet alleen leuk en leerrijk. Het is ook bijzonder nodig. 20% van de vaders neemt bijvoorbeeld zelfs geen vaderschapsverlof op. Dit zijn 10 dagen verlof die een vader vrij kan gebruiken tijdens de eerste 4 maanden na de geboorte van zijn kind. Naar schatting een kwart van de mannen weet voor de geboorte van hun kind niet dat dit verlof bestaat. We zien een gelijkaardig probleem bij de opname van ouderschapsverlof. Mannen vormen slechts 27% van de gebruikers van ouderschapsverlof. Velen weten blijkbaar niet dat het een recht voor beide ouders is, dat flexibel kan opgenomen worden tot het kind 12 jaar is. Vaders (en moeders) vinden duidelijke informatie over deze verlofstelsels op superpapa.be.

Op Vaderdag stimuleren we vaders om betrokken superpapa’s te worden. Papa’s die een gezond evenwicht tussen werk en gezin vinden, zijn gelukkiger thuis en op het werk. Ze helpen bovendien de gelijkheid tussen vrouwen en mannen vooruit. Neemt papa zijn deel van de zorg voor de kinderen op zich, dan kan mama meer buitenshuis werken.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.