4 april: Amerikaanse Equal Pay Day

Een vorige Amerikaanse Equal Pay Day-campagne met Hillary Clinton, verdedigster van de Paycheck Fairness Act.

Een vorige Amerikaanse Equal Pay Day-campagne met Hillary Clinton, verdedigster van de Paycheck Fairness Act.

Drie weken na onze Equal Pay Day is het aan de Amerikaanse zusters om de loonongelijkheid v/m aan te klagen. Op 4 april voeren ze actie tegen het feit dat een Amerikaanse werkneemster nog steeds slechts 79,6 cent verdient voor elke dollar die een man binnenbrengt. Ook zij-kant, solidair met de ‘women in the red’-campagne, zal die dag in het rood gekleed gaan.

Dit jaar valt de Amerikaanse Equal Pay Day dus op 4 april, zo berekende de National Committee on Pay Equity op basis van de meest recente statistieken over de inkomens van alle voltijdse werknemers die permanent in de VS aan de slag waren in 2015.

Vooruitgang

De loonkloof verkleinde licht ten opzichte van vorig jaar, toen viel de dag voor loongelijkheid op 12 april. Meer dan vijftig jaar na het stemmen van de Equal Pay Act (1963), verdient een vrouw op de Amerikaanse arbeidsmarkt nog steeds 79,6 cent voor elke dollar die een man verdient. Vorig jaar was dat nog 78,6 cent. Afgerond bedraagt een vrouwenloon in de VS dus 80% van een mannenloon en kampen ze aan de andere kant van de oceaan met een loonkloof van 20%, net als wij.

Gekleurde vrouwen

De loonkloof treft gekleurde vrouwen doorgaans nog harder. Gelukkig zien we ook een kleine verbetering bij Afro-Amerikaanse werkneemsters: hun lonen bedragen nu 71% van (alle) mannenlonen (in plaats van 67% vorig jaar). Het vrouwelijk loonaandeel bij latina’s steeg van 60% naar 61%. De wage gap is daarentegen bijna gedicht bij Aziatische werkneemsters: hun loon bedraagt nu 95% van een mannenloon (ten opzichte van 92% vorig jaar).

Symbolische dag

Omdat de loondata van het voorbije jaar pas na de zomer gepubliceerd worden, besliste de NCPE jaren geleden om Equal Pay Day steeds te organiseren op een dinsdag in april. Deze symbolische dag toont aan tot hoe ver in het jaar Amerikaanse vrouwen moeten werken om hetzelfde te verdienen als wat mannen het afgelopen jaar reeds verdienden. Dat het steeds om een dinsdag gaat, is niet toevallig: op weekbasis moeten vrouwen twee dagen langer werken om hetzelfde te verdienen als wat mannen de voorbije week verdienden.

Partners

zij-kant is lid van Equal Pay Day-organisator National Committee on Pay Equity (NCPE), een coalitie van vrouwen- en burgerrechtenorganisaties, vakbonden en socio-culturele verenigingen.

Tot 2059

Volgens de berekeningen van het Institute for Women’s Policy Research moeten de Amerikaanse zusters nog tot 2059 wachten op equal pay. Dat wil zeggen dat we nog jaren gelijktijdig actievoeren: ook in België verkleint de loonkloof maar langzaam (acht procentpunten op vijftien jaar tijd!) en moeten we aan dit tempo nog tot 2054 een Equal Pay Day organiseren.

 Doe mee!

Op 4 april roept de NCPE op om rood te dragen en zo te tonen hoe ver vrouwen en minderheden ‘in het rood staan’ met hun loon. zij-kant doet uiteraard mee, als progressieve vrouwenbeweging met rode wortels. NCPE hoopt ook het Congres onder druk te zetten opdat de Paycheck Fairness Act wordt gestemd, die ongelijke verloning strenger bestraft.

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.