130 miljoen meisjes slachtoffer van genitale verminking

Op 22 juli werd in Londen de Girl Summit 2014 georganiseerd, in samenwerking met UNICEF en de Britse regering. Doel van de bijeenkomst was het draagvlak verbreden om een einde te maken aan besnijdenis en kindhuwelijken, twee gebruiken waar miljoenen meisjes wereldwijd het slachtoffer van zijn.

Genitale verminking

De cijfers zijn hallucinant:

  • Egypte: 91%
  • Djibouti: 93%
  • Guinea: 97%
  • Sierra Leone: 90%

Vooral in Afrika is vrouwelijke genitale verminking (VGV of FGM, female genital mutilation) nog een wijdverspreide praktijk. Wereldwijd hebben meer dan 130 miljoen meisjes en vrouwen enige vorm van besnijdenis ondergaan, blijkt uit de recente cijfers van UNICEF. De verminkingen worden meestal aangebracht bij kleine meisjes tussen 4 en 14 jaar. Naast de extreme pijn die de ingreep veroorzaakt, leidt de besnijdenis vaak tot bloedingen, infecties, onvruchtbaarheid en zelfs de dood. Meisjes lopen voorgoed schade op. De situatie lijkt in sommige landen, waaronder Kenia, te verbeteren, zo stelde de directeur van UN Women, maar zelfs dan zijn de cijfers nog altijd verontrustend. Bovendien weegt een enkele positieve evolutie in het ene land niet op tegen wat elders  blijft gebeuren.

Kindhuwelijken

Het gebruik om meisjes jong uit te huwelijken is nog meer verspreid. 720 miljoen vrouwen zijn als kind uitgehuwelijkt, zo stelt het UNICEF-rapport. Vaak gaat het over meisjes jonger dan 15 jaar. Meisjes die jong trouwen, mogen hun school niet afmaken en lijden vaak onder huiselijk geweld. Zij hebben geen rechten, geen inspraak. Kind- en tienerhuwelijken komen het vaakst voor in Zuid-Azië en sub-Sahara Afrika. In elke regio zijn het ook vooral de armste meisjes die het lot van uithuwelijking ondergaan. Landen zoals Indonesië en Marokko hebben vooruitgang geboekt. Hier werd het aantal tienerbruiden op dertig jaar tijd met de helft verminderd.

Op www.girlsummitpledge.com kan iedereen steun betuigen en mee oproepen om de praktijken van vrouwelijke genitale verminking en gedwongen kindhuwelijken een halt toe te roepen. Een druppel op een hete plaats, zo’n steunbetuiging? Misschien, maar niets doen is geen optie. De wereld moet landen waar deze praktijken blijven bestaan, veroordelen en blijvend aandacht vragen voor deze mensonterende praktijken.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.